30 Ocak 2015

Mantı





Malzemeler:
Hamuru İçin:
2 Yumurta
1 cup ılık su
4 cup un
1 Tsp tuz
İç Harcı:
400 gr yağsız kıyma
1 adet iri kuru soğan
1/4 maydanoz
Tuz, Karabiber, Pul biber
Sosu:
500 gr yoğurt (tercihen süzme yoğurt)
2 diş sarımsak
3 Tbsp zeytinyağ
1 Tbsp toz kırmızı biber

Nane
Sumak
Pul Biber
NOT:
1 Tbsp 1 yemek kaşığına
1 Tsp 1 tatlı kaşığına
1 cup 1 su bardağına denk gelmektedir.

Öncelikle hamur malzemelerini karıştırıp sert özlü bir hamur yoğuruyoruz. Şayet hamurunuz çok sert olduysa küçük yumurta kullanmış olabilirsiniz ölçüler iri yurumurtaya göre verilmiştir. Hamuru yoğurup kabın üzerini strech film ile örterek biz iç harcı hazırlayıncaya kadar dinlendiriyoruz.




Dinlendirdiğimiz hamuru 4 eşit parçaya bölüp beze yapıyoruz.


Kıymayı çok ince kıyılmış soğanı, ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Kıymayı beze sayısında eşit miktarda ayırıyoruz ki her bezeye eşit miktarda kıyma koyalım kıyma ne az olsun ne çok 10 bezelik bir hamur yoğurduysak kıymayı da 10 eşit parçaya böleceğiz anlamına gelir. :))


Bezelere ayırdığımız hamurumuzu 1-2 mm kalınlığında açıyoruz. Yufka açma tekniği için  linki tıklayınız.

Mantı yapmak için azıcık da geometri bilgisi gerekiyor. :)) Açtığımız yufkamızı oklavamızı cetvel gibi kullanıp pizza ruletiyle 1cm genişliğinde şeritler kesilip daha sonra aynı işlem enine tekrarlanarak 1cm2 lik hamur parçaları elde edilir.


1cm lik kareler halinde kestiğimiz yufkanın üzerine iç harcı eşit miktarda paylaştırıyoruz.


Hamurun çapraz köşelerini birleştiriyoruz.




Diğer köşeleri de aynı şekilde birleştiriyoruz.


Hepsi bu kadar.....
 

Katladığımız mantıları un serptiğimiz bir tepsiye bir birine deymeyecek şekilde koyuyoruz ki bir birine yapışmasın. Şayet daha sonra pişireceksem diğer bezeyi yaparken ilk tepsiyi derin donrucuda bekletiyorum. İkinci beze katlandığında ilk hazırladığımız tepsi buzdolabı poşetine koyacak sertliğe gelmiştir. O andan sonra yapışmaz.


Mantıları katlayıp bitirdikten sonra genişçe bir tencereye aynen makarna haşlar gibi bol su koyup tuz atıyoruz. Su kaynayınca mantıları içine bırakıyoruz.

Ayrı bir kapta ezilmiş sarımsağı yoğurtla karıştırıp yoğurtlu sosumuzu hazırlıyoruz.
Sos tenceresine zeytinyağı koyup iyice ısınınca toz biberi koyup kokusu çıkıncaya kadar ateşte tutuyoruz.

 Arzu ederseniz zeytinyağ yerine tereyağ da kullanabilirsiniz. Benim tercihim zeytinyağdan yana. Ben kırmızı biberli değil salçalı sos seviyorum diyorsanız o da kolay ısıtılmış zeytinyağının içerisine 1 yemek kaşığı kadar domates salçası koyup iyice kavurduktan sonra 3-4 yemek kaşığı kadar su ilave edip iki taşım kaynatıyoruz. 

Haşlanan mantıyı delikli bir kepçeyle tencereden alıp tabağa koyuyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt, kırmızı sos, nane, sumak ve pul biberle süsleyerek servisini yapıyoruz.

İnanın mantı yapmanın hiç bir numarası yok ayrıca Karnıyarık yapmak çok daha zaman alan bir şey. Üstelik bunun adı mantı.:)))) Çok ince detayına kadar anlattım ki hayatında ilk kez mantı yapmayı deneyecek birisi dahi zorlanmadan yapabilsin. Şimdiden afiyetler olsun.


*** Hayatımda ilk kez yıllar yıllar önce bir arkadaşımızın evinde mantı yapıp yemiştik. Ne cesaret hiç birimizin oklava tutmaktan bile haberi yokken. Arkadaşımızın annesinin direktiflerini yerine getirerek sözüm ona mantı yapmıştık. Ama nasıl bir özgüven mantı bittikten sonra hepimizde bir baklava açma hevesi kesin yaparız canım biz mantı yaptık muhabbeti. Gelin görün ki açtığımız yufkaların kimisi Afrika kimisi Amerika haritasına benziyordu. Yaniiii yufkanın şekli önemli değil illa kocaman da açacak değilsiniz. Nasıl olsa keseceksiniz. Kim bilecek Afrika haritası gibi olduğunu.

Yıllar önce Londra'ya taşınırken kargomu önceden göndermiştim. Annem bana normal boyutlardan daha küçük bir oklava getirip verdi. Al bunu dedi. Hayırdır ben bununla ne yapacağım diye sordum. Kızım öyle söyleme canın mantı ister Avrupa'da böyle ince oklava satılmaz merdane bulursun ama oklava bulamazsın, hem çarşaf çarşaf yufkalar açmak zorunda da değilsin küçük bezeler yapar yemek tabağı büyüklüğünde açarsın küçük kareler keser doldurursun deyip oklavayı bavuluma koyuverdi. Annem kesinlikle haklıydı. Canım ilk mantı istediğinde annemin söyledikleri aklıma geldi ve  hamuru yemek tabağı büyüklüğünde açıp kendime mantı yapmıştım. Büyük yufka halinde açılan mantıdan tek farkı biraz daha oyalıyor. Şayet tek başınıza katlayacaksanız küçük bezeler yapmanızı öneririm aksi takdirde kuruyor.:))))) Nereden mi biliyorum biliyorum işte.


















Hiç yorum yok: