14 Mart 2012

Gramafon Kurabiye


Malzemeler:

2 Yumurta
115 gr şeker
125 gr yoğurt
1/2 tatlı kaşığı karbonat (1/2 tsp)
1 paket kabartma tozu
1/2 kapsül limon esansı (1 tsp)
3 Su bardağı un (3 cup) +
90 ml sıvıyağ

Krema Malzemeleri:

750 ml süt (3 cup)
2 yumurta
175 gr şeker
4 yemek kaşığı nişasta (4 tbsp veya 35 gr)
4 yemek kaşığı un (4 tbsp veya 40 gr)
1 paket vanilya
1/2 kapsül limon esansı (1 tsp)

Süslemek İçin:

Pudra Şekeri
Ceviz veya öğütülmüş antep fıstığı

Yumurta ve şeker mikser yardımıyla iyice çırpılır. Karışıma yoğurt, sıvıyağ ve limon esansı eklenir. Çırpma aparatı çıkartılıp hamur aparatı takılıp, karbonat, kabartma tozu ve un eklenerek sert elastiki bir hamur elde edilir. Verilen ölçüdeki miktar un yumurtalarınızın hacmine göre değişiklik gösterir. Bu durumda unu karışıma yavaş yavaş ekleyerek hamurun kıvamını kontrol etmenizde fayda var.  Hazırlanan hamur bir kaba konulup üzeri strech filmle örtüldükten sonra oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirilir.

Hazırladığımız hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir beze 9 cm'e 40 cm ebatlarında 2-3 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde merdane yardımı ile açılır. Ruletle veya pizza kesicisi ile 1,5 cm eninde 40 cm boyunda şeritler kesilir.

Kurabiyemize şeklini vermekte kullanacağımız metal külahlarımız çok hafif yağlanır.


Yağlanan külahlara şeritler halinde kestiğimiz külahlar 2-3 mm üst üste gelecek şekilde sarılır. Dip kısmını kremasının akmaması için iyice kapatmakta fayda var.


Hamurdan şeritlerle sardığımız metal külahlarımız yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirilir.


Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında külahlar pembeleşinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirilir. Pişen külahlar fırından çıkar çıkmaz içlerinde bulunan metal külahlar çıkartılır. Aksi takdirde buharlanacağından tadını bozacaktır.


 Tencereye krema malzemelerinin hepsi konularak çırpma teli yardımı ile sürekli karıştırmak kaydıyla krema hazırlanır. Fokurdamaya başladıktan yaklaşık 2 dk sonra kremamız kıvamını bulacaktır. Krema soğuduktan sonra krema torbasına konulur. Külahların içerisi krema ile doldurulur.

Nutella sevdalısı ekip elemanları için bazılarını istek üzerine nutella ile doldurduk. :))))


 Külahları doldurduktan sonra dikey durmalarını sağlamamız gerekiyor ki krema donuncaya kadar akmasın.

Biz farklı şekillerde süsledik ki size fikir versin.:)))) Kremanın üzerine ceviz veya antep fıstığı ile doldurup pudra şekeri serpebilir veya sadece nutella dolgusuyla tadını çıkartabilirsiniz.:)))) Yemek için en az 24 saat beklenmesi hatta 48 saatin çok daha uygun olacağı söyleniyor. Deneyip kendi damak zevkinize göre süreyi ayarlamanızın daha uygun olacağı düşüncesindeyim. Bizim 24 saatten daha fazla beklemeye niyetimiz yok:))) Bu haliyle bile çok lezzetli. Zaten 48 saat sonrasına kalacağını sanmıyorum.:))

Verdiğimiz ölçülerle 24 tane "Gramafon Kurabiye" yapabilirsiniz. 

*** Bulgaristana özgü bu krema dolgulu kurabiyelerin asıl adı "Funiyki" yani "Huni". Türkçe'ye çevirince kulağa pek hoş gelmedi. Huni kurabiye ı ı ı h olmadı, huni tatlısı ı ı ı h hiç olmadı. İnsanın yiyeceği varsa bile vazgeçer.:))) Gramafon çiçeğine de Bulgarca'da "Funiyki" denildiğinden çok da özüne aykırı bir isim olmaz düşüncesiyle "Gramafon" demeyi uygun bulduk. Sanki böyle kulağa daha hoş geliyor.:)))) Bulgarcam bu reçeteyi tercüme etmek konusunda elbette yetersiz olduğundan, bizim için tercümesini tadım komitesi üyelerinden sevgili Aygün yaptı. Hep tadmakla olmuyor değil mi ama.:)))) Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.

***Sabrettik, 48 saat bekledik lezzetine lezzet katıldı. Çok daha güzel oldu. Bekleniyor olması bence bir anlamda avantaj doğum günü vb zamanlarda ikram edilecekse o gün telaş yapmanız gerekmiyor, 2 gün önceden yapıp dikey şekilde durmasını sağladıktan sonra üzerine hava almayacak şekilde strech film örterek buzdolabında muafaza etmeniz yeterli olacaktır.



10 yorum:

Adsız dedi ki...

TADIM KOMITE UYESI GOREVINI ZEVK VE GURURLA YERINE GETIRIYORUM. UMARIM BUNDAN SONRA BENIM DE DAHA FAZLA KATKIM OLUR. ELLERINIZE SAGLIK HANIMEFENDI.

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM ELLERİNİZE SAĞLIK MUHTEŞEMSİNİZ BİRSEN

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM BU KURABİYELERE ŞEKİL VERDİĞİNİZ MUTFAK GERECİNİ NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİZ

NEVBAHAR

Arz dedi ki...

Şayet Ankara'da iseniz Ostim de Pastacılık Dünyası var Adresi: Bağdat Caddesi No:365 ostim ankara bende yeni öğrendim. Fiyatlarının uygun olduğu ve ürün seçeneğinin bol olduğu anlaşılıyor.

Arz dedi ki...

Genel olarak pasta malzemeleri satan yerlerde bulmanız mümkün. Ayrıca folyodan yapacağınız külahların içlerini de folyo ile doldurup bu amaçla kullanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım nihayet yorum yazabiliyorum. Sabah mesai başladığından beri uğraşıyorum. Kış güneşi, Gramafon kurabiye ve ekler çok güzel görünüyorlar. Emeğinize sağlık. Esra.

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım gramafon kurabiyeyi doğum gününde kızımın arkadaşlarına yapmayı düşünüyorum. Zahmetli görünse de değecek galiba. Ellerinize sağlık. Nalan

Arz dedi ki...

Görüntüsü sizi yanıltmasın hatta küçük hanımla birlikte çok da eğlenerek yapacağınıza inanıyorum. Hem çok kolay hem de yapması ve tabiki yemesi çok keyifli.:)))

Arz dedi ki...

Benden kaynaklanmayan bir nedenden dolayı yorum eklenemediğini biliyorum. Serde acemilik de var. Umud ederim bundan sonra böyle bir sorunla karşılaşmayız. Çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle:)))

Göçebe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.