30 Nisan 2012

Medenka - Tarçınlı Ballı Kurabiye



Malzemeler:

6 yemek kaşığı bal (6 tbsp)
6 yemek kaşığı şeker (6 tbsp)
1/2 su bardağı sıvı yağ (1/2 cup)
1 yemek kaşığı tarçın (1 tbsp)
3 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat (1 tsp)
1 tatlı kaşığı limon suyu (1 tsp)
3 su bardağı + 2 yemek kaşığı un (3 cup + 2 tbsp)

Limon suyu ve karbonatı bir kapta karıştırıyoruz. Diğer malzemelerin hepsini yoğurma kabına koyup limonsuyu / karbonat karışımınıda ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Elde ettiğimiz hamuru merdane yardımı ile 1/2 cm kalınlığında açıyoruz. Açtığımız hamurumuzu istediğimiz şekilde kurabiye kalıpları ile kesip yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Önceden 150 C derecede ısıttığımız fırında 15 dakika pişiriyoruz.

Soğuyan kurabiyelerimizi ister olduğu gibi, ister aralarına marmelat veya bal sürüp yapıştırdıktan sonra antep fıstığına bulayarak, istersek çikolata glazürü hazırlayıp glazür yardımı ile süslüyoruz.


Bunlar da oğlumun yardımı ile süslediğimiz kurabiyelerimiz. Kürdanı çikolata glazürüne batırıp kurabiyelerin üzerine istediği şekli çizdi. Kürdanı bala batırıp şekil çizdiği kurabiyeleri öğütülmüş antep fıstığına batırarak da diğer şekilleri elde ettik. Sizlere fikir vermesi açısından paylaşmak istedik.


***Yine bulunduğumuz bölgeye Bulgaristan'a özgü bir kurabiye "Medenka" son derece hafif, maliyeti düşük ve kolay bir kurabiye. Tarifi bizimle paylaşan Şengün Hanıma da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Özellikle bal yedirmekte zorlandığınız çocuklara bal yedirmenin en kolay yolu. Onlarla birlikte süsleyerek hem birlikte hoşça vakit geçirip hem de çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir şeyler yaptım gururunu onlara yaşatmak da cabası. Afiyetler olsun. :)))


9 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal hanımcığım bu gün sizin doğum gününüzmüş bu hazırlıklar onun için mi acaba...
Doğum gününüz kutlu olsun bir ömür bizlerle beraber yaş almanız dileği ile ...
nevbahar

Adsız dedi ki...

Zuhal hanımcığım bu gün sizin doğum gününüzmüş bu hazırlıklar onun için mi acaba...
Doğum gününüz kutlu olsun bir ömür bizlerle beraber yaş almanız dileği ile ...
nevbahar

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM BUGÜN KENDİNİZ İÇİN MUTFAĞA GİRİN VE KENDİNİZE KOCAMAN BİR DOĞUM GÜNÜ PASTASI YAPIN RESMİNİ ÇEKİP BLOG DA YAYIMLAYIN DÜNYANIN EN GÜZEL PASTASI NASIL OLURMUŞ HERKES GÖRSÜN,ÖĞRENSİN...
DOĞUM GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
MUSTAFA

Adsız dedi ki...

Vallahi doğum günü mesajları kurabiyelerinizi gölgede bıraktı kurabiyeler çok nefis görünüyor sizin ve oğlunuzun ellerine sağlık
iyi ki doğdunuz mutlu yıllar...
muazzez

Arz dedi ki...

Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle:)))

Adsız dedi ki...

Tarifimi beğendiğinize ve paylaştığınıza içtenlikle çok sevindim. Sizinkiler de çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık! Şengün

Arz dedi ki...

Şengün Hanımcığım tarifiniz için biz teşekkür ediyoruz. Sayenizde takipçilerimiz lezzetli ve farklı bir kurabiye ile tanıştılar. Selam ve sevgilerimizle :))))

Adsız dedi ki...

Bu kurabiyenin adı Bulgaristan'da
medenka- yani baldan adını alıyor.
Teşekkürler....

Arz dedi ki...

Uyarınız için çok teşekkür ediyorum. Göreceğiniz gibi hemen düzelttim. Şengün hanımın bana gönderdiği tariftede Medenka yazıyor. Tamamen benim hatam. Selamlarımızla :)))