16 Mayıs 2012

Avrat Köftesi (Kiraz Yaprağı Sarması)



Malzemeler:

70 kadar taze kiraz yaprağı
½ su bardağı ince bulgur (½ cup)
¼ su bardağı un  (¼ cup)
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Erik ekşisi (Biz Nar ekşisi kullandık)
1 yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt (2 cup)
½ limon suyu
1 yemek kaşığı un (1 tbsp)
2 büyük kuru soğan
Sıvıyağ, salça


Kiraz yapraklarının sapları kesilip iyice yıkandıktan sonra kaynar suda 1-2 dakika haşlıyoruz. Haşladığımız yaprakları soğuk suya atıp ardından süzüyoruz.
Un, bulgur, tuz, çok az karabiber ve kırmızı biber sıcak suyla yoğurularak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurdan parçalar kopartılarak küçük elips köfteler hazırlanır.


Hazırlanan köfteler kiraz yapraklarına sarılır.



Sardığımız yaprakları bir tencereye sıkıca yerleştiriyoruz. 1 kaseye sıcak su koyup içerisine, tuz, nar ekşisi ekleyip karıştırdıktan sonra sarmalarımızın üzerine döküyoruz. Sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ettikten sonra üzerlerine porselen bir tabak kapatıp orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıyoruz.

Soğanları yemeklik doğrayıp, yağda soteledikten sonra salça, ekleyip sosumuzu hazır hale getiriyoruz.
Sarmalarımız piştikten sonra suyunu süzüp bir kenarda bekletiyoruz. Ayrı bir tencerede yoğurdu limon suyu, yumurta sarısı ve unla iyice çırpıyoruz. Yoğurdunuz çok koyu ise çok az su ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte çırpma teli yardımı ile karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayan yoğurdumuza süzdüğümüz sarmalarımızı koyup 5-6 dakika daha kaynatıyoruz. Tamamen pişen sarmalarımızı servis tabağına alıp üzerine daha önceden hazırladığımız soğanlı sostan dökerek ikram ediyoruz.

*** Daha önce tatmadığım geleneksel yemekleri yaparken hep orjinal tadı tutturamama endişesini taşırım. Umud ederim başarılı olmuşumdur. İlk kez Kiraz Yaprağı Sarması yani yöresel adıyla Avrat Küftesi yapıyorum. Malatya'ya ait bu tarifi bana gönderen tadım komitemizden Elif Hanımın annesi Fikriye Hanım teşekkür ediyorum. Tarifde yarma bulgur kullanılıyormuş, burada bulma imkanımız olmadığından Fikriye Hanımın önerisiyle bulgur ve unla hamuru oluşturmaya çalıştık. Kiraz yaprağı deyince farklı bir tad düşünmeyin asma yaprağı ile hemen hemen aynı tadda daha yumuşak bir yaprak. Çok farklı bir lezzet deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun:)))))




4 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım sizden bi ricam olucak yemekleri süslemeden tencereden alır almaz da bi resmini çekerseniz çok sevinirim...
Muazzez

Adsız dedi ki...

çok ilginç bi yemek ellerinize sağlık.
birsen

Adsız dedi ki...

Sayenizde çok ilginç lezzetler yöresel yemekler tanıyoruz ellerinize sağlık
nevbahar

Arz dedi ki...

Neden olmasın elbette:)))