30 Ocak 2015

Zeytinyağlı Enginar Dolma

 
 
 
 
 
 
Malzemeler:
 
Taze Enginar
Limon
 
İç Harcı:

1 cup pirinç
¼ cup zeytinyağı
3 Tbsp dolmalık fıstık
3 Tbsp dolmalık üzüm
½  Tsp tarçın
1 Tsp nane
½ Tsp karabiber
½ Tsp kimyon
1 Tbsp  toz şeker
½ Tbsp biber salçası (isteğe bağlı)
Tuz
½ limonun suyu
2 Tbsp nar ekşisi
½ demet dereotu

NOT:     1 Tbsp 1 Yemek kaşığına
              1 Cup 1 Su bardağına
              1 Tsp 1 Tatlı kaşığına karşılık gelmektedir.

 
 Yıkadığımız enginarları soğuk su dolu limonlu bir kaba ayıklamaya başlamadan önce bastırıp bir kaç dakika bekletiyoruz. Her aşamada enginarları tekrar bu suya batıracağız ki kararmasınlar.



Enginarın en dış ve kararmış yapraklarını çıkarttıktan sonra mutfak makası marifetiyle uç kısımlarını kesiyoruz.



 Keskin bir bıçakla enginarın tepe kısmını tamamen kesiyoruz.



Enginarların yapraklarını elimizle dışa doğru iyice açıyoruz ki içinde bulunan tüylü bölgeye rahatça ulaşabilelim.


 Enginarın tüylü çiçeğine ulaşınca 1 kat taç yaprağıyla birlikte bıçakla dipten oyuyoruz.



Ulaştığımız çiçekleri bir kaşık yardımı ile kazıyarak yerinden çıkartıyoruz.



 
 
Enginarı tüylerini tamamen temizledikten sonra hazırlayıncaya kadar limonlu suda bekletiyoruz ki kararmasın.
 
Diğer taraftan dolma içimizi hazırlamaya başlıyoruz.
 
Pirinci soğuk su ile iyice yıkıyoruz. Soğanı küçük küçük doğruyoruz. Tavaya zeytinyağını koyup kızdırdıktan sonra kuru soğanı ilave ediyoruz. Soğanlar pembeleşince pirinci ilave ediyoruz. Pirinçler şeffaflaşmaya başladığında sıcak su ile yıkayıp kuruladığımız kuş üzümünü ve dolmalık fıstıkları ilave ediyoruz. Fıstıklar pembeleşince salçayı, baharatları ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Kaynar suyu, nar ekşisi ve limonu kavurduğumuz pirince ekleyip kapağını kapatıp biraz dinlendiriyoruz. Dinlenen dolma içimize  ince kıyılmış dereotunu ekleyip iyice harmanlıyoruz.
 
Dolma içini içten dışa doğru daha önceden temizlediğimiz enginarların içerisine dolduruyoruz.



 Doldurduğumuz enginarları boyundan daha yüksek bir tencereye yerleştiriyoruz. Yarısına gelecek kadar kaynar su ile dolduruyoruz. Tuz ekleyip arzu ederseniz 1/2 limon suyu da sıkabilirsiniz. Pişme sırasında arada bir kepçeyle suyundan alıp tam ortasına dökün ki orta kısımdaki pirinçler diri kalmasın. Eninar yumuşayıp rengini atıncaya kadar pişiriyoruz.



Bence bu şekilde yapılan enginar dolması hakkında bilinmesi gereken en önemli şey nasıl yeneceği. Yapraklarını koparıp bir kaşık gibi kullanarak içerisindeki dolma içiyle birlikte ağzınıza alıp dişlerinizle yaprağı sıyırarak yiyorsunuz. Çiğnemeye kalkarsanız o enginar bitmez. Siz de benim kulaklarımı çınlatırsınız.
 
 
 
***Siz siz olun bu işlemi yaparken elinize mutlaka eldiven giyin. Aksi takdirde tırnaklarınız sim siyah olacaktır ve temizlemesi hiç de kolay değil. Tecrübeyle sabit yıllar önce ilk kez enginar temizlemeye kalktığımda böyle bir talihsizlik yaşamıştım. Hiç aklıma gelmemişti o çiçeklerin beni bu hale getireceği. :)) Biliyorum çok uzun oldu sanki ama yine maalesef enginarla yapılan onca yemeğimiz olduğu halde mutfaklarımızda çok yer bulmuyor. Onca faydasını düşünecek olur isek temizleme kısmını eğlenceye dönüştürdüğümüzde çok da keyifli olacaktır. Tazesini bulursam konservesine hiiiiiiiiç yüz vermem. Keyifli bir yemek çocuklarınız da yemesi eğlenceli olduğundan keyif alarak yiyeceklerdir. En azından bizim evde öyle oluyor.
 
 
 

Hiç yorum yok: