1 Mart 2012

Kayısılı Çörekler (Rugelach)



Malzemeler:

125 gr krem peynir
125 gr tereyağ veya margarin
155 gr un
2 yemek kaşığı şeker (2 tbsp)
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)

Harcı:

125 gr kayısı kurusu
1 yemek kaşığı şeker (1 tbsp)
1 çay kaşığı toz tarçın (1/4 tsp)
1/4 su bardağı öğütülmüş ceviz/fıstık vb

Krem peynir, tereyağ, un, tuz ve şekeri mikserle yoğurarak hamur haline getiriyoruz. Hamuru un serpilmiş tezgaha koyup 4 eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı ayrı ayrı strech film ile sarıp buzdolabında en az 2 en fazla 4 saat bekletiyoruz.

Diğer taraftan kayısıları üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su koyup kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşladığımız kayısıları, 1 yemek kaşığı şekeri ve tarçını koyup, haşlama suyundan 1/2 su bardağı (1/2 cup) ekleyip 1 dakika kadar blender ile ezerek püre haline getiriyoruz. Kayısı püresini kullanmadan önce soğuduğundan kesin emin olun.

Hamurları teker teker dolaptan çıkartıp, strech filmin arasında un serperek 1 karış (17-18 cm) genişliğinde daire şeklinde merdane ile açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine silikon bir spatula yardımı ile önce kayısı marmelatını sürüp ardından da öğütülmüş fıstık ve/veya cevizimizi serpiyoruz. Sigara böreği keser gibi 4 eşit parçaya kesip, kuruvasan gibi sarıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

Fırından çıkıp soğuyan çöreklerimizin üzerine pudra şekeri serperek servis yapıyoruz.


*** El ısınız yüksek ise bu tip bir hamuru hiç yoğurmanızı önermiyorum. Çok çabuk yumuşadığından başarı elde etme şansınız çok düşük. Hamuru açacağınız ortamın soğuk olması gerekiyor. Her bir hamuru tepsiye koyduktan sonra diğer hamuru açarken tepsiyi buzdolabında bekletin. Ayrıca margarin şeklinde paketlerde satılan krem peynirlerden kullandığınızda başarı yüzdeniz artacaktır.

Bunca buzdolabı tezgah arasında git-gelin ardından sonuç mu harkulade. Çok lezzetliler. :))))  Afiyetler olsun



7 yorum:

Adsız dedi ki...

Kaysıyı iç malzeme olarak hiç kullanmadım. Bu konuda favorim elma ama böyle bir değişiklikte hiç fena olmaz. Denemek lazım. Çörek hamurunda krem peyniri de hiç denemedim. Ama sonuç oldukça başarılı görünüyor. Ellerinize sağlık. Bu arada marteniçkanız kutlu olsun mu demeliyim bilemedim. Mutlu kalın. Derya

Arz dedi ki...

Yahudilere özgü bir hamur tatlısı olan Rugelach'ın geleneksel tarifi ekşi krema ile yoğuruluyor. Krem peynirle yoğurulan türünü daha çok Amerikalı Yahudiler yapmaktadır. Kayısı püresi çok yakıştı. Daha kolay erimeyen bir hamurda yeniden kullanmayı düşünüyorum. Çok çabuk eridiğinden çalışılması gerçekten zor bir hamur. Vardır bir püf noktası keşfeder etmez sizlerle paylaşacağız. Marteniçka bahanemiz umutlarımız hiç bir zaman tükenmesin. Sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

Wow! This blоg looks ϳust like my olԁ one!
It's on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

my site ... SEOPressor V5 review

Adsız dedi ki...

Hello There. I dіscоνerеd your blog using msn.
Thiѕ is а геаlly ωеll writtеn article.

I'll be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thank you for the post. I will definitely return.

My web-site - Latest SEOPressor Plugin

Adsız dedi ki...

Hello just wаnteԁ to give you a brief heаԁs up аnd let yοu κnow a few οf the images aren't loading correctly. I'm not
suгe ωhy but I think its a linkіng issue.
I've tried it in two different web browsers and both show the same results.

Review my website ... SEOPressor
my website :: SEOPressor V5

Adsız dedi ki...

I enjoу reading a post that will make people thinκ.
Also, thanκs foг allowing for me to commеnt!



Look at my page: SEOPressor
My web page > SEOPressor V5

Unknown dedi ki...

Çok güzel