6 Şubat 2014

Dalyan Köfte




Malzemeler:
Köftesi için:
500 gr orta yağlı dana/kuzu karışık kıyma
1/4 cup galeta unu (1/4 su bardağı)
1 büyük boy kuru soğan rendesi
1 adet yumurta ve 1 yumurta sarısı :)
1/4 tsp kimyon
1/4 tsp karabiber
Tuz
1 Yumurta akı (dışına sürmek için)
İç Harcı
3 Adet haşlanmış yumurta
2 orta boy havuç
1/4 cup haşlanmış bezelye (1/4 su bardağı)

Sosun Malzemeleri:
3 tbsp domates salçası (3 yemek kaşığı)
1 cup portakal suyu
1 cup su
Tuz, karabiber
2-3 tbsp zeytinyağ (2-3 yemek kaşığı)

Köftenin malzemelerini karıştırma kabına koyup iyice yoğuruyoruz. Yaklaşık 5-6 dakika kadar yoğuruyoruz ki tam kıvamını bulsun.

Sos tenceresinde iyice ısıttığımız zeytinyağına domates salçasını ekleyip kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş portakal suyunu ve suyu da ilave ediyoruz. 2-3 dakika kadar kaynattıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor.

Yumurtaları havuç ve bezelyeleri ayrı ayrı iyice haşlıyoruz.

Yoğurduğumuz köfteyi yağlı kağıt üzerinde dikdörtgen formunda iyice açıyoruz. En uç noktasına dolgu malzemelerini koyup sıkıca rulo yapıyoruz. 1 yumurta akını 1 fiske tuzla hafifçe çırpıp hazırladığımız rulonun her tarafını yumurta akına buluyoruz ki pişme esnasında açılmasın. Sıvıyağ ile yağladığımız ısıya dayanıklı çukur fırın kabına köftemizi yerleştiriyoruz. Önceden 170 derecede ısıttığımız fırınımızda toplam 60 dakika pişiriyoruz. Pişme süresinin tamamlanmasına 10 dakika kala hazırladığımız sıcak sosun yarısını kepçe ile köftenin her yerine eşit miktarda gelecek şekilde döküyoruz. Pişme süresi tamamlanan yemeğimizi fırından çıkartıp 1-1,5 cm kalınlığında dilimleyip
Patates Püresi'nden hazırladığımız yatağın üzerine koyup sıcak sos döküp taze nane yaprakları ile süsleyerek servisini yapıyoruz.


***En son yaptığımda acelem olduğu için havuç ve bezelye haşlamaya vaktim kalmadığından iç dolgusunu sadece yumurta ile yaptım. Sonuç başarılıydı.:)) İlla aman havuç eksik olmaz yok çocuklar yumurta sevmiyor. İç dolgusunu bence tamamen kendi damak zevkinize göre oluşturunuz. Kabak koyabilirsiniz, kırmızı biber olabilir dediğim gibi tamamen sizin damak zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış. Genel olarak o anda elimin altında hangi malzeme var ise dolguyu onunla yapıyorum.:))) Temel tarifte bezelye, havuç, yumurta olması sizi sınırlamasın. Malzeme miktarı 4 kişiliktir. İsteğiniz oranında arttırabilirsiniz. Kıymaya koyduğumuz yumurta miktarı 1 kg'a kadar 1 adet. Yumurtanın sarısını eklemek zorunda değilsiniz ziyan olmasın diye ekledim.:))) Afiyetler olsun.



Hiç yorum yok: