31 Ocak 2014

Sütlü İrmik Helvası




Malzemeler:
1 cup irmik
1 cup toz şeker
100 gr tereyağ
3 cup süt
1/4 cup dolmalık fıstık
Dövülmüş Antep fıstığı

1 cup 1 su bardağına eş değerdedir.

Tereyağ genişçe bir tencerede eritilip fıstıklar eklenir. 2-3 dakika pembeleştirilen fıstıkların üzerine irmik eklenerek 5 dakika kadar da irmiğin pembeleşmesi sağlanır. İrmik hafif pembeleşince toz şekerin tamamı tencereye konulur. Her tarafının eşit şekilde karamelize olması için hiç durmadan karıştırılmalıdır.

Bir diğer tarafta kaynatılan süt iyice rengini alan irmiğimize yavaş yavaş ilave edilir. Sütün tamamı eklendikten sonra irmik iyice karıştırılarak sütünü çekmesi sağlanır. Kıvamını bulan helvamızı aynen pilavda yaptığımız gibi üzerine havlu peçete örterek  kapağını sıkıca kapatıp dinlendiriyoruz. Dinlenen helvamızı formlara veya bir kaseye koyup hafifçe üzerine bastırdıktan sonra tabağa ters çevirip arzu ettiğimiz gibi süsleyerek servisini yapıyoruz.

*** Şeker miktarını arzunuza göre arttırabilirsiniz. Verdiğim ölçülerle hafif tatlı bir helva elde ediliyor. Unutmayınız ki bu bir temel tariftir malzeme oranlarını arttırarak istediğiniz miktarda helva elde edebilirsiniz. :))



Hiç yorum yok: