31 Ocak 2014
Ispanaklı Pay
MalzemelerHamuru İçin:
1 cup irmik (1 su bardağı)
2 1/2 cup un
1/3 cup zeytinyağ
1 paket instant maya
1 tbsp şeker (1 yemek kaşığı)
1 tsp tuz (1 tatlı kaşığı)
Ilık su
İç Harcı
1/2 kg ıspanak
1 orta boy soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığ biber salçası
Tuz, karabiber
Hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hep söylediğim gibi lütfen tuzu en son ekleyin ki hamurunuz yeterince kabarsın.Üzerini strech film ile kapattığınız hamur kabını mayalanmak üzere bir kenara alıyoruz. Mayalanacağı ortamın sıcak olmasına dikkat ediniz. Yaklaşık 1 saat sonra istenilen sonuca ulaşacaksınız.
Diğer taraftan, kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağda soteliyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine haşlayıp süzdüğümüz ıspanakları ilave ediyoruz. 2-3 dakika kadar kavurduğumuz ıspanağa biber salçasını ve baharatlarını ilave ettikten sonra ocağımızı kapatıyoruz. Payın içine koyduğumuzda harcımızını soğumuş olmasına dikkat etmeliyiz.
Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya ayırıyoruz. 2/3 ünü pay kabına koyduğumuzda kenarlardan sarkacak şekilde merdane marifeti ile açıyoruz. Pay tepsisini hafif zeytinyağ ile iyice yağlıyoruz yağlayıp açtığımız hamuru, hamur ile tepsinin arasında hava kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Hazırladığımız iç harcı hamurumuzun üzerine yayıyoruz. Kalan 1/3 lük hamurumuzu tepsimizden daha büyük ölçüde açıp harcın üzerine kapatıp parmaklarımızla kenarlarını kapatıyoruz. Üzerine zeytinyağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürüyoruz. Kestin bir bıçak yardımı ile payın muhtelif yerlerine 5-6 delik açıyoruz ki pişerken buhar içinde kalıp payımızı hamurlaştırmasın. :)
Daha önceden 200 C derecede ısıttığımız fırınımızda üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan payımızın üzerine önce havlu peçete örtüp ardından mutfak havlusu ile iyice sarıyoruz.
İtalyan bir aşçıdan öğrendiğim bu tarif bir çok kez can kurtaranım olmuştur. İçine çok daha farklı malzemeler koyabilirsiniz. Ispanakları tepsiye yaydıktan sonra beyaz peyniri ufalayarak üzerine serpebilirsiniz tamamen sizin damak zevkinize ve/veya tercihinize kalmış.
Ara sıcak olarak ikram edebileceğiniz uygulaması kolay lezzetli bir tarif. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder