30 Ocak 2014

Fıstıklı Pilav



Malzemeler:
300 gr Kuzu Kuşbaşı
200 gr Tuzsuz yer fıstığı
2 cup pirinç (2 su bardağı)
3 cup kaynar su veya et suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağ (4 Tbsp)
Tuz ve kekik

Öncelikle princimizi bir kaba alıp üzerine 1 yemek kaşığı kadar tuz ekleyip üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edip hafifçe karıştırdıktan sonra bir kapak kapatarak ıslanmasını sağlıyoruz.

Diğer taraftan kuşbaşı etimizi çok az kekik ilave ederek kavuruyoruz. Önceden kabuklarını soyduğumuz tuzsuz yer fıstığını 2 yemek kaşığı zeytinyağda kokusu çıkıp altın sarısı oluncaya kadar kızartıyoruz. Etimizin pişmesine yakın tuzunu ilave ediyoruz. Kavurduğumuz etin üzerine fıstıkları ilave edip, harmanlıyoruz.

Yaklaşık 30 dk kadar ıslattığımız pirinçleri nişastası gidinceye kadar bol soğuk su ile yıkıyoruz. Tel bir süzgeçe koyup suyunu süzmesini sağlıyoruz.

Tencereye 1 su bardağı et suyunu, 2 su bardağı suyu tereyağı ve tuzu koyup iyice kaynadığında suyunu süzen pirincimizi ilave ediyoruz.  Pilavımız kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Orta ateşte olmalı çok kısık ateşte hamurlaşacaktır. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatıp, üzerini havlu peçete ile örttükten sonra mutfak havlusuna iyice sarıyoruz. 15 dakika sonra kapağını açıp pilavımızı karıştırıp 2 yemek kaşığı zeytinyağ ekliyoruz. Daha öncede söylediğim gibi zeytinyağ hem pilavınızın daha bir tane tane olmasını sağlayacak hem de pilavınıza parlaklık verecektir. Havalandırdığımız pilavımızın üzerine yeniden havlu peçeteyi örtüp, servis saatine kadar mutfak havlusuna sarılı olarak dinlendiriyoruz. Pilavınızı çok iyi sararsanız, 1,5-2 saat kadar sıcaklığını koruyacaktır.

Servisten hemen önce bir kaseye veya formun tabanına harmanladığımız et/fıstık karışımından koyup üzerine pilav koyduktan sonra kaşığın arkasıyla hafifçe bastırarak formun şeklini almasını sağlıyoruz. Formu veya kaseyi :) tabağa ters çevirerek servisini yapıyoruz.

Bu da oğlumun servis için hazırladığı tabak.:)))



*** Kahramanmaraş'ta bu pilav yanında cacıkla birlikte düğün yemeği olarak ikram edilir. Çok sevdiğimden arada yapıyorum. Fıstık pilava inanılmaz güzel bir aroma katıyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Ham basit hem doyurucu hem de keyifli bir pilav. Sadece pilav diyerek küçümsemeyeyim başlı başına bir ana yemek. :)))



Hiç yorum yok: