3 Ekim 2013

Mantarlı Bonfile




Malzemeler:

500 gr Dana bonfile
125 gr tereyağ
250 gr düğme mantar
1 yemek kaşığı un
1 orta boy domates
1/2 limon suyu
Tuz, karabiber, pul biber

Genişçe bir tavada 100 gr tereyağı eritip etlerin her iki tarafını da bu yağda 2 şer dakika kadar kızartıyoruz. Kızaran etleri genişçe bir tencereye alıyoruz. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su koyup, kısık-orta ateşte tam 1 saat pişiriyoruz. 1 saatin sonunda tuzunu ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz. Etleri ayrı bir kaba alıp suyunu sos için kullanıyoruz.

Sos kabında 1 yemek kaşığı un ve 25 gr tereyağı unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine soğumuş et suyunu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Kabukları soyulmuş domatesi rendeleyip et suyuna ilave ediyoruz. Akabinde 1/2 limon suyunu, karabiber ve pul biberi de ilave ediyoruz. Mantarları iyice yıkayıp ortadan ikiye kestikten sonra kaynayan sosa ekliyoruz. Sosumuzu bir kaç dakika kaynatıyoruz. En son daha önceden pişirdiğimiz etlerimizi sosun içerisine koyup 10 dakika kadar daha pişiriyoruz. :)

***Bonfileleri alırken ince dilimletiyoruz 1/2 cm kadar. Evde kendimiz çok az inceltiyoruz. İncecik olduğunda pişerken kıvrılacak ve görüntü istendiği gibi olmayacaktır. Et pişerken üzerine kesinlikle spatula vb ile bastırmayınız. Etleri kızartmaktaki amacımız mühürlemek yani etin suyunu içine hapsetmek ki etin yumuşak ve lezzetli olmasını da bu sağlayacaktır. Üzerlerine bastırdığımız takdirde içindeki su dışa çıkacak ve bonfilelerimiz sert olacaktır.:))

***Tarif için Leyla Teyzeye, Leyla Yalazı'ya teşekkür ediyorum. Eeeee büyüklerimizden öğrenecek daha çok şeyimiz var. Bizim bildiğimiz kadar onların unuttuğu var.

Hiç yorum yok: