3 Ekim 2013

Deniz Börülcesi Ekşilemesi

 


Malzemeler:
2 bağ deniz börülcesi
1 iri diş sarımsak
1 limon suyu
100 ml zeytinyağ

Son derece basit ve keyifli bir zeytinyağlı. Deniz börülceleri iyice yıkandıktan sonra kaynar suya atılarak yumuşayıncaya kadar tuzsuz suda haşlanır. Malumunuz deniz börülcesi tuzlu bir bitki olduğundan hazırlanma esnasında tuz koymamak gerekiyor.  Hamur gibi olmamalı. Kıvamında piştiklerini dalları parmak uçlarımızla tuttuğumuzda kolayca sıyrılmasından anlayabiliriz. Börülceler sıyrılırken dağılmamalılar. Her dalı elimizle tek tek sıyırıyoruz ki börülcenin tam ortasından geçen kılçıklar layıkı ile ayıklansın.

Ayrı bir kapta rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağ iyice karıştırılır. Hazırlanan sos daha önceden ayıkladığımız Deniz Börülcelerinin üzerine dökülerek iyice harmanlanır. Ağzı kapalı bir saklama kabına koyarak buzdolabında en az 3-4 saat sosu içine çekmesini bekliyoruz. Mümkün ise 1 gece önceden hazırladığınızda çok daha lezzetli olacaktır. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.

***Adı Neden Deniz Börülcesi: Denizin içinde değil kıyısında yetişir. Denizin gel git yapmasıyla su çekilir ve bu alanlarda yetişir bu nedenle adı Deniz Börülcesidir. Ispanakgiller ailesinden bir bitkidir.

***Neden Deniz Börülcesi Yemeliyiz: Denizde bulunan bütün mineralleri içinde barındırmasından dolayı çok yararlıdır. İçinde sodyum, magnezyum, kükürt, iyot, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, bakır ve potasyum bulunduğu bilinmektedir. C vitamini açısından çok zengin olduğu bilinen bitki bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kullanılır. Güç verdiği, kişiyi zinde tuttuğu, idrar söktürdüğü bilinen Deniz Börülcesi doğal bir antioksidandır. Sözün özü Deniz Börülcesi şifalı bir bitkidir.:)))

***Kimler Yememeli: İçerisinde bol miktarda tuz bulunduğundan, başta tansiyon hastaları olmak üzere tuz yemesi sakıncalı olanların tüketmemesi gerekir.






Hiç yorum yok: