2 Ekim 2013

Kaytaz Böreği





Malzemeler:

Hamuru:
1 Yumurta
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
1/2 tatlı kaşığı kuru maya (1/2 tsp)
1 tatlı kaşığı elma sirkesi (1 tsp)
1 yemek kaşığı sıvıyağ (1 tbsp)
250 ml ılık su

Üst harcı:
250 gr yağsız kıyma
1 orta boy kuru soğan
1/2 yemek kaşığı salça (1/2 tbsp)
2 yemek kaşığı nar ekşisi (2 tbsp)
Tuz, karabiber


Hamur malzemelerini iyice karıştırıp ele yapışan çok yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

Hamuru açarken kullanmak üzere bir kaseye 1/2 su bardağı (1/2 cup) sıvı yağ koyuyoruz. Elimizi yağlayıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarladıktan sonra, yağlanmış yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Yağlı kağıt da olsa elimizi sıvıyağa batırıp yağlıyoruz aksi takdirde çok yumuşak olan hamurumuz tepsiye yapışacaktır.:) Üzerini strech film ile kapatıp iç harcını hazırlayıncaya kadar dinlendiriyoruz.

 


Dinlenen bezelerimizi tek tek alıp, elimizi yağa batırarak iyice yağlanmış tezgahta 14-15 cm çapında elimizle açıyoruz.



Açtığımız hamurumuzun bir ucunu diğer ucunun üzerine koyarak yarım ay şeklini veriyoruz. :)


Yarım ay şeklini alan hamurumuzu uzunlamasına tekrar katlıyoruz.


Uçları tam ortada buluşacak şekilde tekrar katlıyoruz.


Bezelerin tamamına aynı işlemi yapıyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar bu şekilde dinlenmelerini sağlıyoruz.



Harcını hazırlamak için çok küçük yemeklik doğradığımız soğanlarımızla tüm malzemeyi iyice karıştırıp, 5 dakika kadar yoğuruyoruz. Kıymamızın yağsız olması önemli aksi takdirde böreğimizin üzerinden disk halinde çıkabilirler. Hazırladığımız kıymamızı börek sayısı kadar küçük köfteler yapıp, hamurların tam ortasına yerleştiriyoruz. Parmak uçlarımızla bastırarak köfteyi yayıyoruz. görüntünün şekildeki gibi olması gerekiyor. Daha sonra elimizi sıvıyağa batırıp böreklerin hamur kısımlarını yağlıyoruz.



Böreklerimizin üzerine yağı sürdükten sonra önceden 200 derecede ısıttığımız fırınımızda altın sarısı oluncaya kadar kızartıyoruz. Fırından çıkınca üzerini havlu peçete ile örtüp mutfak havlusuna sararak 5-10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Bunu yapmayabilirsiniz de direk fırından sofraya da getirebilirsiniz.

***Antakya bölgesine ait bu börek bizim evde çok sevilerek yeniliyor. Yapım aşamaları çok gibi görünmekle birlikte bir çırpıda fırına koyabileceğiniz çok lezzetti farklı bir börek. Diğerlerinin aksine harç içine değil üzerine konuluyor. Nar ekşili sos kullandım. Bu nedenle 2 yemek kaşığı, şayet nar ekşisi kullanacaksanız 1 yemek kaşığı yetecektir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben bir yarı antakyalı olarak goruntusune bayildim lezzetininde muthis olduguna eminim antakyada yediklerimle goruntu olarak hicbir fark yok tipki bi antakyalinin elinden cikmis gibi ellerinize saglik Zuhal Hanim

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Umud ederim başarılı olmuşumdur. :)