1 Haziran 2012

Mantarlı Börek



Malzemeler:

1 kg hazır yufka (6 adet)
½ su bardağı sıvıyağ (½ cup)
1 su bardağı süt (1 cup)
2 adet maden sodası
3 yumurta

İç Harç Malzemesi:

750 gr mantar
3 adet iri kuru soğan
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 demet dereotu
5-6 yemek kaşığı zeytinyağ (5-6 tbsp)
Tuz, karabiber, pul biber, toz şeker

İç harcı hazırlamak için iyice yıkadığımız mantarları süzdükten sonra ince ince şeklini kaybetmeyecek biçimde doğruyoruz. Kuru soğanları ortadan ikiye kesip tel tel doğrayarak hazırlıyoruz. Genişçe bir tavaya koyduğumuz zeytinyağ kızınca önce soğanları hemen ardından küçük küçük doğradığımız sarımsağı atıyoruz. Soğan pembeleşince mantarları ekliyoruz. Ocağın altı tam açık olsun ki mantar suyunu içine hapsedebilsin. Aksi takdirde suyunu salacaktır. Baharatını ve tuzunu attığımız iç harcımıza sasılığını alması için bir çimtik şeker ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra ince ince kıydığımız dereotunu ekleyip iç harçla harmanlıyoruz.

Diğer taraftan,  sıvıyağ, maden suyu, süt ve yumurtayı iyice çırpıyoruz. 1 adet yufkayı yağladığımız fırın tepsisine tüm olarak seriyoruz. Kenarları tepsiden taşsın. Üzerine hafifçe ıslatacak kadar kaşık yardımı ile sosumuzdan  döküyoruz. 2. ve 3. yufkayı elimizle parçalayıp tepsiye koyduktan sonra üzerine sos gezdirip hazırladığımız mantarlı harcımızın tamamını yufkaların üzerine yayıyoruz.




Diğer 3 yufkayı didikleyerek harcın üzerini kapatıyor arada sostan kaşıkla gezdiriyoruz. En son ilk olarak tepsiye yaydığımız tüm yufkanın uçlarını tepsinin üzerine kapatıyoruz. Böreğimizi kesiyoruz. Sostan ¼ su bardağı (¼ cup) kadarını ayırdıktan sonra kalan sosun tamamını böreğimizin üzerine gezdiriyoruz. Üzerini strech filmle kapattıktan sonra buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Dinlendirdiğimiz böreğimizi önceden 200 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 50-55 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarttığımız böreğimizin üzerine hemen önceden ayırdığımız sosu fırça yardımı ile iyice sürüp yağlı kağıt kapattıktan sonra mutfak havlusu ile sarıp 10-15 dakika kadar dinlendirip servisini yapıyoruz.:)))))








2 yorum:

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım sanırım çok yoğunsunuz. Bizi biraz boşladınız yolculuk mu var acaba. Gözlerimiz yollarda kaldı. Fikriye. Bu arada mantarlı börek de nefis görünüyor. Bu günlerde sizin katmerli gözlemeye sardırdım. İş arkadaşlarıma bile yaptım. Sıra mantarlı börekte. Ellerinize sağlık.Daha sık görüşmek dileği
yle. Fikriye.

Arz dedi ki...

Programım çok yoğun olduğu için mutfağa girecek zamanım olmuyor anlayışla karşılamanızı umuyorum.:))