17 Haziran 2012

Su Böreği




Malzemeler:
5 su bardağı un (5 cup)
1 yemek kaşığı tuz (1 tbsp)
8 yumurta

İç Harcı:
1/2 kg böreklik peynir
1 demet maydanoz

Haşlama Suyu:
10 lt su
5 yemek kaşığı tuz (5 tbsp)

Aralara sürmek için:
500 gr eritilmiş tereyağ ve/veya margarin

Yumurta ve tuzu iyice çırpıp unu yavaş yavaş ekleyerek sert bir hamur elde ediyoruz. Biz tarifte orta büyüklükte yumurta kullandık. Unutmayınız ki yumurtanın büyüklüğü  çok önemli bu nedenle unu azar azar eklemenizi öneriyorum. Şayet yumurtalarınız büyük ise un miktarını arttırmanız gerekebilir. Hamurunuz homojen ve sert olmalı.:)) Tamamen karışan hamurumuzu tezgah üzerinde 10 dakika kadar yoğuruyoruz.

1- Hamurumuzu 12 eşit parçaya yaklaşık 100 er gramlık bezelere ayırıyoruz. Yuvarladığımız bezeleri bir tepsiye alıp üzerini strech film ile kapattıktan sonra 1 saat kadar dinlendiriyoruz.



2- İyice dinlendirdiğimiz bezeleri açabildiğimiz kadar açıp mutfak havlusunun üzerine seriyoruz. Baklavalık kadar ince mantılık kadar kalın olmamalı.:))


3- Açma işlemi tamamlandıktan sonra büyükçe bir tencereye 10 lt kadar su ve 5 yemek kaşığıda tuz ekleyip iyice kaynatıyoruz. Şayet hamurunuz dağılıyorsa biliniz ki suya koyduğunuz tuz oranı yeterli değil. Bir başka husus da hamuru gereğinden fazla beklettiğiniz takdirde bu da yufkalarınızın haşlama suyunda dağılmasına yol açabilir. :))



4- Yufkalarımızı haşlarken ilk açtığımız yufkayı ilk haşlıyoruz. Yaklaşık 1 dakika haşladığımız yufkalarımızı önce bir süzgeçe alıp daha sonra soğuk su dolu kaba koyuyoruz. Soğuk suyun içerisinde 1 dakika kadar beklettiğimiz yufkalarımızı dikey olarak perde gibi elimize alıp diğer elimizle yufkayı parmaklarımızın arasına alarak aşağı doğru çok bastırmadan fazla suyunu çektiriyoruz. Bu şekilde çok daha pratik oluyor. Arzu ederseniz süzgecin tersine koyup havlu peçete ile kurulayabilirsiniz. Mutlaka kurulamak arzusundaysanız da kurulama işlemi için kağıt havlu kullanmanızı öneririm. Çok daha hijyen diye düşünüyorum.:))

5- Fazla suyunu aldığımız yufkalarımızı önceden erittiğimiz tereyağ ile yağlanmış tepsiye büzgü yaparak yerleştiriyoruz.


6- Büzerek yerleştirdiğimiz yufkamızın üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağ sürüyoruz. 6 tane yufkayı bu şekilde işlemi tekrar ederek tepsiye yerleştiriyoruz.

7- 6. yufkayı yerleştirdikten sonra rendelediğimiz böreklik peynirimizi ince kıyılmış maydanozla iyice harmanlayıp tamamını boş yer kalmayacak şekilde yufkanın üzerine yerleştiriyoruz.



8- Peyniri tamamen yaydıktan sonra 7. yufkayı peynirin üzerine örtüp kenar kısımlarını tepsiye deyecek şekilde alta katlıyoruz.


9- Bu aşamadan sonra her kata eritilmiş tereyağ sürerek 12. yufkaya kadar yufkalarımızı büzerek tepsiye yerleştiriyoruz. 12. Yufkayı yine bu şekilde tepsinin altına doğru katlayarak iyice kapatıyoruz ki pişme esnasında peynirler yanlardan taşıp böreğimizin lezzetini bozmasın. En üste kalan tereyağımızın tamamını sürüyoruz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan böreğimizin üzerine önce yağlı kağıt serip ardından mutfak havlusu ile sıkıca sarıp 10-15 dakika kadar dinlendirip, porsiyonlayarak servisini yapıyoruz. Şimdiden afiyetler olsun.

*** Biz su böreğimizi boş bir zamanımızda yapıp, tepsinin her yerini bir kaç kat strech film ile iyice hava almayacak şekilde sardıktan sonra derin dondurucuya koyuyoruz. İkram edeceğimiz zaman akşamdan derin dondurucudan çıkartıp buzdolabının normal bölümünde beklettikten sonra servis saatine yakın pişiriyoruz. Pişme süresinin 1 saate yakın olduğunu düşünecek olursak 15 dakika da dinlenme süresi servisten en az 75 dakika önce pişirmeye başlamanızı önerebilirim.

Hiç ama hiç gözünüzü korkutmasın meşakkatli gibi görünmekle birlikte son derece kolay. Sevgili Nurayla birlikte mutfağa girip yaklaşık 2,5 saatte 2 tepsi su böreği yapıyoruz. Bizim evimizde su böreği yapılmazdı satın alınırdı. Ablamla birlikte ortaklaşa su böreği denemelerimiz olmuştu. Ama Nuray gibi işin profesyonelini :))) bulunca tüm püf noktaları ile öğrenip sizlerle paylaşmak istedim. Söylemek istediğim bir başka husus da börekçiler en altına ve en üstüne 2 şer adet baklavalık yufka seriyorlar. Tamamen karar sizin arzu ettiğiniz takdirde bu şekilde de yapabilirsiniz.

*Kimse böreğin kenarlarını yemekten hoşlanmaz bunun için de böreğinizin kenar kısımlarını mutfak makası ile 1cm kalınlığında keserseniz kimse kenar yemek durumunda kalmaz :))))

*Servis yaparken tepsiye gelen kısmı üste gelecek şekilde koyunuz.:))




2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Editörüm su böreğini derin dondurucuya koyunca kurumuyormu acaba. Aslında çok zahmetli bir börek yapınca saklayabilmek büyük bir avantaj. Çok teşekkür ediyorum.
Duygu

Adsız dedi ki...

Sevgili Editörüm su böreğini derin dondurucuya koyunca kurumuyormu acaba. Aslında çok zahmetli bir börek yapınca saklayabilmek büyük bir avantaj. Çok teşekkür ediyorum.
Duygu