13 Nisan 2012

Kırmızı Kadife Kek



Malzemeler:
Orta Kreması:
250 gr tuzsuz krem peynir
2/3 su bardağı şeker (2/3 cup)
2 iri yumurta
1/3 su bardağı krema (1/3 cup) (whipping cream)
1/3 su bardağı ekşi krema (1/3 cup) (sour cream)
1 tatlı kaşığı vanilya esansı (1 tsp)
1 çimtik tuz

Kreması:
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un (4 tbsp)
5 yemek kaşığı şeker (5 tbsp)
1 paket vanilya veya 1 yemek kaşığı vanilya esansı (1 tbsp)
250 gr krem peynir
2 su bardağı süt (2 cup)

Üzerini Süslemek İçin:
400 gr pudra şekeri
200 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1-2 yemek kaşığı süt

Temel Pandispanya Malzemesi:
4 yumurta
1 su bardağı şeker (1 cup)
1 su bardağı un (1 cup)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Bir kaç damla limon
3 yemek kaşığı şekersiz kakao
Yeterince kırmızı gıda boyası
(Kakao ve gıda boyasını tamamen bu pastaya özel ilave ettim)

Pastanın kekini hazırlamak amacıyla yumurtaları sarısından ayırıp, yumurta akı ile şekeri mikser yardımı ile iyice çırpıyoruz.  Karışıma diğer malzemeleri ve yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yağlanıp unlanmış kek kalıbına döküp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.Pandispanyamızın rengi bordo oluncaya kadar gıda boyası ekliyoruz.  Unutmayınız ki kekin pişme süresi fırınınızla ve kullandığınız kalıpla doğrudan ilişkilidir. Bu tarifi yaparken 22 cm'lik kek kalıbı kullandım kekin pişme süresi 35 dakikaya çıktı.:))) Hazırladığımız pandispanya oda sıcaklığına gelince kapaklı bir kaba koyup muafaza ediyoruz.

Pastanın Orta Kremasının Hazırlanışı: Genişçe bir kapta krem peyniri mikserle iyice çırpıp, şeker ve tuzu ekleyip orta hızda 2 dakika kadar çırpıyoruz. Yumurtaları birer birer ekliyoruz. Krema, ekşi krema ve vanilyayı ekleyip iyice çırpıyoruz.  Kullanacağımız kalıp pandispanyayı yaptığımız kalıpla aynı olmalı. Kalıbın dışını alüminyum folyo ile çok iyi sarıyoruz. Kalıbın içerisini yağlayıp unladıktan sonra hazırladığımız krem peynirli karışımı içerisine boşaltıyoruz. Kalıbın tabanına taban genişliğinde kestiğiniz yağlı kağıdı koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Kalıbı derin bir tepsiye koyup içerisine kaynar su döküp önceden 170 derecede 50 dakika kadar pişiriyoruz. Su seviyesi 2,5-3 cm kadar olmalı. Kalıp folyo ile iyice sarılarak içerisine su girmesi engellenmeli.


Fırından çıkan peynirli karışım oda sıcaklığına geldikten sonra en az 12 saat buzdolabında soğutulmalı. Ardından kalıptan çıkartılmalı.
Hazırladığımız pandispanya 2 eşit parçaya kesilip her iki parça da vişne suyu ile hafif ıslatılır.  Kekin arasına hazırladığımız krem peynirli karışım konulur.




Kekimiz bu görüntüye ulaştığında krem peynir dışındaki krema malzemelerinin hepsini tencereye koyup çırpma teli yardımı ile orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ilıyan muhallebiye krem peynir eklenerek iyice çırpılır. Kaymaklanmaması için çırpma teli ile arada karıştırarak soğuması sağlanır. Soğuyan krema kek görünmeyecek şekilde iyice sürülüp buzdolabında soğumaya bırakılır.

Bu esnada elenmiş pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağ mikserle iyice çırpılarak süsleme kreması elde edilir. Kıvamın koyu olması durumunda 1-2 yemek kaşığı süt eklenerek kıvam açılır. Krema sıkma pompasından rahat sıkılacak kadar yumuşak şekil alacak kadar katı bir krema elde etmek gerekiyor. :))) Krema pompasına doldurduğumuz kremayla pastamızı arzu ettiğimiz şekilde süsleriz.



Pandispanya yerine geleneksel reçetedeki keki de kullanabilirsiniz.
Orjinal Keki:
2,5 su bardağı un (2 1/2 cup)
1,5 su bardağı şeker (1 1/2 cup)
3 yemek kaşığı şekersiz kakao (3 tbsp)
1 paket kabartma tozu (1 1/2 tsp)
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
2 büyük yumurta oda sıcaklığında
1,5 su bardağı sıvı yağ (1 1/2 cup)
1 su bardağı buttermilk veya kefir (1 cup)
2 tatlı kaşığı vanilya esansı (2 tsp)
2 tatlı kaşığı beyaz sirke (2 tsp)
Yeterince kırmızı gıda boyası

Yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra kalan malzeme eklenerek elde edilen hamur, yağlanıp unlanmış kek kalıbına konulup 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dk pişirilir. Pişip pişmediğini anlamak için kekinize bir kürdan batırıp çıkarttığınızda kürdanınız temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir.

***Kekiniz pişerken fırının hava almamasına ve ilk 40 dakika kapağı açmamaya özen gösterin. Süre kekin üst kabuğunun sert görüntü elde etmesi olarak da ayarlanabilir. Aksi takdirde kekiniz sönüp sertleşecektir.:))

***Red Velvet Cake: Amerikada iken yiyip sevdiğim bir lezzet, özel günlerin olmazsa olmazlarındandır. En güzeli Junior's da yapılır. Noel akşamı bu pastayı dostlarına ikram etmek isteyenler günler öncesinden ayırtmak durumundadırlar.  Asıl merkezleri Brooklyn de olmakla birlikte Grand Central Station da küçücük bir dükkanda da satış yapmaktalar.(43 st /Lexington) Bence cheesecakelerin ve red velvet cake in en güzel taraflarından biriside derin dondurucuda muafaza edilebilmesi. Porsiyonlayıp derin dondurucuda muafaza edebilirsiniz. İkram etmeden 2 saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında çözülmesini beklemeniz yeterli. Emin olunuz lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor.  Umud ederim sizler de bu pastayı yerken benimle aynı keyifi alırsınız. Üst süslemesi tamamen isteğe bağlı farklı şekillerde de süsleyebilirsiniz. En yaygın şekli pastanın üzerine rendelenmiş beyaz çikolata serpilmesi şeklindedir. Kakao yağına alerjisi olan birisi olarak hani yaptığım pastanın tadına bakmak isteme bencilliğimden kaynaklı pudra şekeri/tereyağ karışımından oluşan kremayı kullandım :))))




4 yorum:

Adsız dedi ki...

zuhal hanım çok rica edicim uzun bi süre görüşmeyelim siz yapıp başkalarına yedirip formunuzu çok iyi koruyosunuz olan bize ve yanınızdaki elemanlara oluyo...
birsen

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım kızımın doğum gününe cheesecake yapmayı düşünüyorum. Ben Browni cheesecake yapacaktım bunlar çok daha ilginç ve lezzetli görünüyorlar. Hem çok sevdiğimiz aile dostlarımız bize çok uzaklardan güzel cevizler getirdi bu arada ceviz tabanlı cheesecake deneme şansım da olacak. Krem peynirde önereceğiniz bir marka var mı? tuzsuz.. ben labne kullanıyordum. Şimdi krem peynirle tüm ezberim bozuldu. Yardımcı olursanız sevinirim. Nalan.

Arz dedi ki...

Ben Philadelphia Krem peynir kullanıyorum. Orjinalinde de kullanılan peynir yani. Tuzsuz deme nedenim burada labne veya krem peynirler genel olarak tuzlu satılıyor. Yanılıp onlardan almışlığım var sizler aynı yanılgıya düşmeyesiniz diye tuzsuz kelimesini vurgulama ihtiyacı duydum. Afiyetler olsun, selam ve sevgilerimle:)))

Adsız dedi ki...

ismi gibi hoş ve farklı! Aygün