13 Nisan 2012

Serendipity Cheesecake



Malzemeler:
Tabanı:
2 su bardağı ceviz (2 cup)
30 gr oda sıcaklığında tereyağ
4 yemek kaşığı un (4 tbsp)

Dolgusu:
600 gr tuzsuz krem peynir
1,5 su bardağı şeker (1 1/2 cup)
1 yemek kaşığı vanilya esansı (1 tbsp) (veya 1 kapsül)
1 tatlı kaşığı limon kabuğu esansı (1 tsp) (varsa)
2 yemek kaşığı limon suyu
400 gr ekşi krema (sour cream)
4 büyük yumurta

Ceviz, tereyağ ve un mutfak robotuna konulup hamur kıvamını alıncaya kadar öğütülür. Bu tatlıyı hazırlamak için biz 22 cm'lik kelepçeli kek kalıbı kullandık. Kalıbın tabanına taban genişliğinde kestiğimiz yağlı kağıt konulup, üzerine mutfak robotunda öğüterek hazırladığımız cevizli karışım boşluk kalmayacak şekilde elimizle bastırarak döşenir. Kalıp buzdolabında krem peynirli karışım hazırlanıncaya kadar bekletilir.


Diğer taraftan elektirikli mikser yardımı ile düşük hızda önce krem peynir ve şeker iyice çırpılır. Vanilya, limon kabuğu esansı eklenir. Yumurtalar 1 er 1 er eklenir. Yani ilk yumurta tamamen karışınca ikinci yumurta eklenir. :))) Limon suyu, ekşi krema eklenip iyice karıştırıldıktan sonra buzdolabında beklettiğimiz kek kalıbı çıkartılarak krem peynirli karışım üzerine döküldükten sonra 120 derece (250 F) de önceden ısıtılmış fırında 2 saat pişirilir. Fırından çıkartılan Cheesecake oda sıcaklığına ulaştığında buzdolabına konularak en az 12 saat bekletilir.

Servisten önce bıçak yardımı ile kenarları kalıptan ayrılır. Daha sonra kelepçesi açılarak servis tabağına alınır. Arzu edilirse üzeri çikolata, meyve sosları hazırlanarak veya taze meyvelerle damak zevkinize uygun şekilde servisi yapılır. Meyve sosu hazırlarken örneğin ahududulu bir sos hazırlayacaksak öncelikle ahududular tavada bir miktar şeker ile karamelize edildikten sonra blender dan geçirilip soğuyunca serviste kullanılır.


****Neden Serendipity Cheesecake: New York'da bulunmuş olanlar bilirler. Serendipity adında çok farklı bir kafe vardır. 60. Sokakta 2.ve 3.Ave arasındadır. Dışarıdan bakıldığında bir bujiterici veya oyuncakçı ya da ne bileyim biblo satan dükkan havasındadır. Vitrininde değişik küpeler, kalemlikler, biblolar, oyuncaklar aklınıza ne gelirse vardır. Sıra beklerken canınız sıkılmasın hatta boş durmayıp onlardan satın alın diye giriş holünde her tarafı kıpırdamaya yer kalmayacak şekilde bu tip ürünlerle doludur. Sıra beklemek dedim de rezervasyon yaptırmadıysanız sizi bekleyen kaçınılmaz son demektir. Yaptırsanız bile zaman zaman beklemek durumunda kalabilirsiniz. Bu kadar bekledik ne yiyeceğiz beklemenin karşılığı var mı değer mi diye sorarsanız değer. Bir gün yolunuz oraya düşerse zamanınız da var ise bekleyin ve o muhteşem cheesecakelerin veya çikolatalı tatlıların şöyle bir tadına bakın derim. Genelde cheesecake tabanına ufalanmış bisküvi tereyağ karışımı konulur. İlk kez orada tabanına ceviz döşenmiş cheesecake' i yedim ve bir daha bisküvi tabanlı olanlardan hiç keyif alamadım. Orjinal reçeteye ulaşıp onu biraz daha bizim damak zevkimize uyarladım. Ulaştım derken internetten ulaştım ama hangi site olduğunu şu an hatırlamıyorum. Eeee nede olsa Cheesecake New York'a özel bir tatlı.Değişik türlerini orada yemek ve bulmak da doğal:)))) Hakkını yemeyeyim Junior's da bu konuda çok iyidir. Bisküvi tabanlı yapsalar da çok çok lezzetlidir. Onların Red Velvet Cake lerini daha çok seviyorum.:))) Umud ederim siz de bu cheesecakei benim kadar beğenir keyifle yer ve ikram edersiniz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bunların hepsi harika görünüyorlar ellerinize sağlık.
nevbahar

Adsız dedi ki...

HOŞGELDİNİZ ZUHAL HANIM BİRGÜNDE ÜÇ TARİF SÜPERSİNİZ ELLERİNİZE SAĞLIK. MUSTAFA

Adsız dedi ki...

Gözlerimiz yollarda kaldı bloğunuzu hergün açıp baktım ha geldi ha gelicek diye kısacası sizi çooook özledik...
Muazzez

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum.:))))