19 Mart 2012

Zeytinyağlı Bakla



Malzemeler:

1 Kg taze bakla
1 bağ taze soğan (6-7 dal)
2-3 dal taze sarımsak
1/2 demet dereotu
Tuz, Karabiber, Şeker
1 Tatlı kaşığı biber salçası (1 tsp)
Zeytinyağ

1 limon suyu
1 yemek kaşığı un (1 tbsp)

Baklalar ayıklanmadan iyice yıkanır. Yıkanan baklaların kılçıkları alınıp temizlenip enine 2 eşit parçaya bölünür. Yıkama leğenine 1 yemek kaşığı un ve 1 limonun suyu eklenip üzerine su doldurulduktan sonra ayıkladığımız baklalar bu suyun içerisine konulur.

Taze soğan ve taze sarımsak 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Dereotu ince kıyılır. Baklalar unlu, limonlu sudan alınıp kevgirde suyunu süzdükten sonra taze soğan, taze sarımsak, dereotu, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı toz şeker (1 tbsp) genişçe bir kapta harmanlanıp tencereye konulur. Üzerine 1/2 su bardağı kadar zeytinyağ gezdirilir. Çok kısık ateşte kapağı sıkıca kapatılarak suyunu salması beklenir. Suyunu iyice çeken baklaların üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir. Tam bu aşamada ekleyeceğimiz sıcak suyun içerisinde 1 tatlı kaşığı biber salçamızı sulandırarak ekleyebiliriz. Şart değil, zeytinyağlılara salça koymak gelenek olmamakla birlikte biber salçası koyarak denemenizi öneririm. Hem baklanın tadını hissediyor, hem daha şık bir görüntü elde ediyor hem de daha hoş bir tad sağlıyor. Mecbur kalmadıkça baklalarınızı pişerken karıştırmayın. Baklaları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen baklaları başka bir tencereye veya kapaklı cam saklama kabına alıp ağzını sıkıca kapatarak soğumasını sağlıyoruz. Ağzı açık soğuttuğumuz takdirde baklalarımız kararabilir. Pişerken veya soğurken havayla nekadar az temas ettirirsek okadar iyi olacaktır.

Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ve ince kıyılmış dereotu serpiyoruz. Şimdiden afiyetler olsun.:)))

***Tamda mevsimi iken bakla yapmamak olmazdı.



5 yorum:

Adsız dedi ki...

mmm tam mevsimi bayılırım baklaya
ellerinize sağlık birsosh

Adsız dedi ki...

ANNEM DERE OTUNU SARIMSAKLI YOĞURDUN İÇİNE EKLİYOR ÇOK GÜZEL OLUYOR TAVSİYE EDERİM... NEVBAHAR

Arz dedi ki...

Öneriniz için teşekkürler. Ben 1/2 demeti pişerken 1/2 demetini de servis sırasında kullanıyorum. Dereotu olmadan olmaz. Çok yakışıyor. :)))

Adsız dedi ki...

Ben tam bu mevsimde ve annemin yaptığı baklaya bayılırım. Ben onun kadar güzel güzel yapamıyorum.Ellerinize sağlık çok cenım çektiiiii... Nihal

Arz dedi ki...

Kim annesinin yaptığı yemeğin lezzetini yakalayabilmişki:))) çok teşekkürler.