20 Mart 2012

Kabak Tatlısı


Malzemeler:

2,5 kg helvacı kabağı (tatlı kabağı)
3 su bardağı şeker (3 cup)

Kabak karpuz gibi geniş dilimler halinde kesilir. Dilimlenen kabakların çekirdekleri ve yumuşak doku bir bıçak yardımı ile çıkartılır.

Çekirdekleri ve yumuşak kaygan doku bıçak yardımı ile çıkartıldıktan sonra kabağımız dilimlenir.


Dilimlenen kabakların dış sert kabuğu soyulur. Bu işlemi yaparken kesme tahtası kullanmanızı çok dikkatli olmanızı öneriyorum. Kabuk çok sert olduğundan keserken kendinize zarar verebilirsiniz.


Kabukları soyulan kabakları bir süzgeçe alınarak yıkanır. Yıkanan kabaklar havlu peçetenin üzerine alınarak fazla suyunu çekmesi sağlanır.  


Suyunu çeken kabaklarımızı kalın tabanlı bir tencereye koyup üzerine şekeri serpiştirdikten sonra çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Kesinlikle su ilave etmiyoruz. Kendi suyunu bırakacağından su eklediğimizde hem tarifte verdiğimiz şeker miktarı yetersiz kalacak hem de çok yumuşak kıvamsız bir tatlı ortaya çıkacaktır.


Kabak tatlısını hafif meyve tadında sevdiğimizden verilen ölçü ile hafif bir tatlı elde edeceksiniz. Damak zevkinize göre şeker miktarını arttırabilirsiniz. Bunun için de pişmek üzere olan kabağın tadına bakıp şeker miktarı sizin damak zevkinize uymuyor ise şeker ekleyebilirsiniz. Kabakların piştiğini çatalın çok kolay batmasından anlayabilirsiniz. Pişme süresi kabağına göre değiştiğinden şu kadar dakika pişirin deme şansımız olmadı.

Arzu edenler pişen kabakları fırına dayanıklı bir kaba koyup 200 derecede iyice ısınmış fırında 10 dakika karamelize edilebilirler. 

Soğuduktan sonra üzerine damak zevkinize göre ceviz, fıstık vb serperek servisini yapabilirsiniz. Afiyetler olsun.

***Diyeceksiniz ki kabak tatlısını bilmeyen mi var. Bunu da tarif diye mi yazdınız. Olura belki vardır. :))Ayrıca, paylaşacağım bazı tariflerin ana malzemesini kabak tatlısı oluşturduğundan yazma ihtiyacı duydum. :)))) Bilmeyenlere selam ve sevgilerimizle:)))



5 yorum:

Adsız dedi ki...

zuhal hanım yine döktürmüşsünüz ellerinize sağlık... muazzez

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM ÇOK HOŞ VE LEZİZ GÖRÜNÜYOR. NEVBAHAR

Arz dedi ki...

Çok teşekkürler selam ve sevgilerimizle:))

Adsız dedi ki...

Bismillah biz gözümüzü açmadan, millet yorum bile yazmış. Kabak tatlısı çok güzel ve kıvamında görünüyor. Ama kabakta çok güzelmiş galiba. Daha pişmeden bile pişmiş gibi bir görüntü vermiş. Ellerinize sağlık. Çok severim. Cavidan

Arz dedi ki...

Kesinlikle yılın son kabağı olmasına rağmen bizi utandırmadı. Fotojenik olduğu yönünde de sizinle hem fikirim:))) Çok teşekkürler selam ve sevgilerimizle.