20 Mart 2012

Kabak Güzeli




Malzemeler:

Hamuru İçin:

1 1/3 su bardağı un (1 1/3 cup)
1/8 tsp tuz
100 ml su
30 ml sıvıyağ
1/2 tatlı kaşığı sirke (1/2 tsp)

Açmak İçin :
1/2 su bardağı nişasta (1/2 cup)
1/2 su bardağı un (1/2 cup)

İç Harcı:
200 gr galeta unu (2 cup)
2 yemek kaşığı portakal suyu (2 tbsp)
1 tatlı kaşığı tarçın (1 tsp)
8 yemek kaşığı kahverengi şeker (8 tbsp)
250 gr tereyağ veya margarin (donabilen türde olmalı)
1/2 su bardağı ceviz içi (1/2 cup)

İç Harcı - 2:
1,5 kg bal kabağından pişirilmiş kabak tatlısı

Hamur için istenen malzemelerin hepsini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamur kıvamı istenildiği gibi olmuyor ise, katı kıvam için her defasında 1 tatlı kaşığı olmak üzere su, yumuşak hamur için her defasında 1 tatlı kaşığı olmak üzere un ekleyebilirsiniz. Yoğurduğumuz hamurun üzerini strech film ile kapatıp en az 1 saat dinlendiriyoruz.

Tereyağın 50 gr ını eritip, galeta ununu yavaş yavaş ekleyerek kavuruyoruz. Yaklaşık 3 dk kavurma işlemi için yeterli. Kavurduğumuz galeta ununu soğumaya bırakıyoruz.


Daha önceden hazırladığımız soğuk kabak tatlımızı çatal yardımı ile ezip, püre haline getiriyoruz. Püre haline getirdiğimiz kabak tatlısının içerisine tarçın ve dövülmüş ceviz içini ekleyip iyice karıştırıyoruz.


Dinlenen hamurlarımızı hafif unlanmış tezgahta silindir haline getirip 8 eşit parçaya ayırıyoruz.

 

8 Eşit parçaya kestiğimiz hamurumuzu elimizle yuvarladıktan sonra hamuru dinlendirdiğimiz kaba tekrar koyup üzerini strech filmle kapatıyoruz ki kurumasınlar.


Kalan 200 gr tereyağı tavaya koyup eritiyoruz. Köpüklenmesi gerekmiyor erimesi yeterli.

Bezelerden bir tanesini alıp un/nişasta karışımı ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. Açma işlemi gözünüzü korkutmasın şekli önemli değil hiç birimiz ilk başta yuvarlak açamadık. Hangi kıtanın haritasına benzediğinin önemi yok. Katlanacağından siz sadece açmaya çalışın. Nişasta işinizi tahmininizden çok daha  fazla kolaylaştıracaktır.

Açtığımız yufkalarımızın üzerine önce eritilmiş tereyağını kuru yer kalmayacak şekilde sürüyoruz.

Tereyağın üzerine önce galeta ununu sonra her bir bezeye 1 yemek kaşığı (1 tbsp) olacak şekilde kahverengi şekerimizi serpiyoruz.
Sırasıyla tereyağ sürüp, galeta unu ve kahverengi şeker serptiğimiz yufkamızın uç kısmına hazırladığımız Kabak Tatlısı Püresinin 1/8 ini koyuyoruz.

Püreyi koyduktan sonra yufkanın sağ ve sol kanatlarını içe doğru katlayıp böreğimiz rulo yaptıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz.

Diğer 7 beze için de aynı işlemi tekrar ediyoruz. Sardığımız yufkalarımızın üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağ sürerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz. Pişen tatlılarımızın üzerine önce havlu peçete sonra mutfak havlusunu örterek servis saatine kadar bekletiyoruz. Servis sırasında ister üzerine pudra şekeri serpin ister yanında 1 top vanilyalı dondurma koyun. Tamamen size kalmış. Afiyetler olsun.

***Bu tarif tamamen bizim oluşturduğumuz bir tarif. Başarılı olduğumuzu söylemeliyim. Başka bir sitede bulma şansınız yok. Varsa taklid olduğunu bilesiniz diye yazıyorum. :))) Tamda beklediğimiz gibi oldu.:))) Çok keyifle yiyeceğinize veya ikram edeceğinize inanıyoruz. Elimde ekip üyelerinin bunu nekadar keyifle yediklerine dair delillerim var ama, şimdilik sizlerle paylaşmayı düşünmüyorum. İleride ne olur bilemem :))))






9 yorum:

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM BU JESTİNİZİ UNUTMAYACAĞIM... BİRSEN

Adsız dedi ki...

BAKLAVA GİBİ GÖRÜNÜYOR EMİNİM TADI DA GÖRÜNTÜSÜ KADAR HARİKADIR... BİRSEN

Arz dedi ki...

Rica ederiz:))) Diyetlik olmasada çok hafif. Teşekkürler selam ve sevgilerimle:)))

Adsız dedi ki...

OFF ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR EMEĞİNİZE SAĞLIK. NEVBAHAR

Adsız dedi ki...

Bayılırım kabak tatlısına ellerinize sağlık... Mustafa

Adsız dedi ki...

yeter ki içinde kabak olsun...
Mustafa

Adsız dedi ki...

İsmi de çok güzel olmuş! Aygün

Arz dedi ki...

Çok teşekkürler selam ve sevgilerimizle:)))

Adsız dedi ki...

Kabak tatlısı gördüm ama böylesini hiç görmemiştim. Hemen yapmalıyım. Ağzıma layık. Diyette falan da değilim. Gönlümce yerim. Ellerinize Sağlık. Sevgi