10 Şubat 2012

Terbiyeli Ekşili Köfte


Malzemeler:

250 gr. orta yağlı kıyma
1/2 su bardağı yoğurt (1/2 cup)
1 yumurta sarısı
1 limon suyu
2 yemek kaşığı un (2 tbsp)
1/2 su bardağı pirinç (1/2 cup)
Tuz, karabiber

Üzerine:

1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin (1 tbsp)
1/2 yemek kaşığı nane (1 tsp)

Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kıymayla birlikte bir kaba alınır. Kıyma, tuz, karabiber ve pirinçle birlikte iyice yoğurulur. Unun 1 kaşığı bir tepsiye serpilir. Hazırlanan köfteden misket büyüklüğünde parçlar alınarak yuvarlanır ve tepsiye konularak her tarafının una bulanması sağlanır.

1 lt su, tuz atılarak kaynatılır. Kaynayan suya köfteler atılarak pişirilir. Bir kasede limon suyu, un, yoğurt ve yumurta sarısı iyice çırpılarak terbiye hazırlanır. Köftenin suyundan bir kepçe alarak hazırladığımız terbiye ile karıştırılır. Daha sonra terbiye yavaş yavaş karıştırmakta olduğumuz yemeğe ilave edilir. 4-5 dakika daha kaynatılır.

Tavada ısıttığımız yağa nane eklenerek, kokusu çıkıncaya kadar ocakta tutulur.

Yemeğimizi tabaklara koyduktan sonra hazırladığımız naneden 1 yemek kaşığı kadar alıp yemeğin üzerinde gezdiririz.

** Su yerine et suyu da kullanılabilir. Ağır olmaması için 1 su bardağı et suyuna 3 su bardağı su ilave etmenizi öneririm. Bulyon kullanmak yerine kendi etsuyunuzu hazırladığınız takdirde çok daha sağlıklı olacaktır. Bulyon kullanımına karşı değilim ama tercih etmiyorum. Özellikle küçük çocuğu olanların biraz zaman ayırıp kendi et sularını hazırlamalarını öneriyorum.

Et Suyu Hazırlama:

Etleri temizlenmiş kemikleri fırın tepsisine koyup 200 derecede kızarıncaya kadar pişirdikten sonra kemikleri tencereye alıp kemiklerin üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyup iyice kaynatıyoruz. Soğuyan et suyunu süzdükten sonra küçük saklama kaplarına koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. İhtiyacımız kadarını buzluktan çıkartıp yemeklerimizi tadlandırıyoruz. Etleri kaynatırken arzu ederseniz buket garni yapıp onunla kaynatabilirsiniz.

Buket Garni:

10-15 cm boyunda kesilmiş 1 parça pırasa yaprağının arasına maydanoz sapları, 1 dal taze biberiye, 1 defne yaprağı konulup mutfak ipi yardımı ile sıkıca bağladıktan sonra etlerle birlikte tencereye koyuyoruz.  

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu köfteye yorum yazmamak çok büyük haksızlık olmuş bence. İnsana olsa da yesek dedirtiyor. Baksanıza. Oh oh nanesi de tam sevdiğim gibi olmuş. Ellerinize sağlık. Zeynep ;))

Arz dedi ki...

Çok da lezzetli oğlumun favorisi.:))