9 Şubat 2012

Armutlu Tart



Malzemeler:

Kalıbı yağlamak için:
1 yemek kaşığı tereyağ (15 gr. veya 1 tbsp)
1 yemek kaşığı şeker (1 tbsp)

Hamuru için:
1/3 cup şeker
3 tane iri yumurta oda sıcaklığında
1 limon kabuğu rendesi
375 ml krema (1  1/2 cup)
6 yemek kaşığı un (6 tbsp)
1 paket vanilya (veya 2 tsp vanilya extract)
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
60 gr öğütülmüş veya file badem

2-3 adet sert sulu armut

Fırını 180 derecede önceden ısıtıyoruz.

Kiş tepsisinin her tarafını iyice yağlayıp toz şekeri her yerine gelecek şekilde (özellikle yanlarına) serpiyoruz.
Yumurtaları ve şekeri mikserin yüksek hızında iyice çırpıyoruz. Limon kabuğu rendesini, unu, krema, vanilya ve tuzu sırası ile ekleyip, mikseri kapatıyoruz. Krep hamuru kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Bademin yarısını karışıma ekleyip, silikon bir spatula yardımı ile karıştırıyoruz. 10 dakika dinlendiriyoruz.

Bu sırada,  armutları soyup dikine ortadan ikiye ayırıp, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra kararmamaları için her tarafını yarım limonla iyice ovuyoruz. Armutları dikine yarım ay şeklinde 2-3 mm kalınlığında dilimliyoruz. Dilimlenmiş armutları kiş tepsisine boş yer kalmayacak şekilde diziyoruz. Armutların üzerine hazırladığımız hamuru döküp kalan bademleri serpiyoruz.

Isıttığımız fırınımızda yaklaşık 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.

Yumuşak bir tart oluyor, tamamen soğumadan yemenizi önermiyorum. Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip,  yanında bir top vanilyalı dondurma ile veya kahvenin yanında ikram ediyoruz.

Kiş Tepsisi:


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu tartı yorumlamamakla hata etmişim. Hem yaptım hem de yedim. Öyle yapıyoruz. Biz millet olarak hep şikayetlerimizi iletmeye alışmışız. Beğenilerimizi, olumlu görüşlerimizi iletmekte tembel davranıyoruz. Misafirlerim de çok beğendi. Ama dediğim gibi yorum yazmak ancak bugün aklıma geldi. Ellerinize sağlık çok beğendim. Çok güzel bir tart. Dila

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyoruz, afiyetler olsun.