29 Şubat 2012

Tarçınlı Çörekler



Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt (1 cup)
1/4 su bardağı ılık su (1/4 cup)
1 paket vanilya
100 gr tereyağ veya margarin oda sıcaklığında
2 yumurta oda sıcaklığında
1/2 tatlı kaşığı tuz (1/2 tsp)
1/2 su bardağı şeker (1/2 cup)
5 su bardağı un (5 cup)
1 paket maya (3 tsp)

Tarçınlı İç Harç:

60 gr oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
1/2 cup yumuşak kahverengi şeker
1 1/2 yemek kaşığı tarçın (1 1/2 tbsp)
1 su bardağı iri öğütülmüş ceviz (1 cup)

Yoğurma kabına unun yarısı, şeker, maya ve vanilya elenir. Yumurtalar ve su/süt karışımı eklenerek iyice karıştırılır. Un ve maya iyice karıştıktan sonra içerisine tuz eklenir. Margarinimizi ekleyip yoğurmaya devam ederiz. Kalan unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ederiz. Elimize bir miktar zeytinyağ alıp hamurun üzerine sürdükten sonra hamurun bulunduğu kabı strech filmle kaplayıp, sıcak bir ortamda mayalanmasını bekleriz.

Mayalanan hamurumuzu hafif unlanmış mutfak tezgahına alıp merdane yardımıyla 60x40 cm ebatlarında bir dikdörtgen elde ederiz. Hamurumuzun üzerine elimizle tereyağı hiç kuru yer kalmayacak şekilde süreriz. Tereyağın üzerine boşluk kalmayacak şekilde kahverengi şekerimizi, tarçınımızı ve cevizimizi serptikten sonra hamurumuzu uzun tarafından rulo yaparız. Rulomuzun boyu 60 cm in üzerinde olacak. Varsa naylon iple yoksa 3-4 kat yaptığımız dikiş ipliği ile 2,5 cm eninde hamurumuzu keseriz. 2,5 cm uzunluğa getirdiğimiz ipimizi hamurun üzerinden sıkı bir düğüm atarak çok rahatlıkla kesebiliriz. Bıçak kullanmanızı önermiyorum aksi takdirde çöreklerimizin şekli bozulacaktır.

Kestiğimiz çöreklerimizi spiral kısımları üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip üzerlerini strech filmle kapatıp sıcak bir ortamda yaklaşık 30 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini sağlarız. Tepsi mayası gelen çöreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiririz.

Tarifi uygularken yumuşak kahverengi şeker yerine normal kahverengi şeker de kullanabilirsiniz.

*** Tarçınlı Çörekler: Amerikalıların kahvaltılarında vazgeçemedikleri bir lezzettir. Bagel, pancake veya cinnamon rolls (tarçınlı çörekler) bir amerikalı için deyim yerinde ise olmazsa olmazlarıdır. Özellikle hafta sonu kahvaltılarında bunların bir veya bir kaçını aynı anda sofrada bulundururlar. Cinnamon Rolls (Tarçınlı Çörekler) tarifini kendi damak zevkimize uyarlamaya çalıştım. Özellikle üzerine konulan krem peynir, pudra şekeri ve tereyağdan oluşan glazür bana çok ağır geldiğinden yapmadım. İçine konulan tarçın miktarı 5 yemek kaşığı (5 tbsp) idi o şekilde acımsı bir tad ağzıma geldiğinden onun da miktarını azalltım. Arzu edenler için uygulama biçimi tamamen aynı olduğundan  geleneksel tarifin malzeme listesini de veriyorum. Daha tatlı ve daha tarçınlı sevenler için :))) Glazürün tüm malzemeleri iyice karıştırılıp pürüzsüz bir glazür oluşturulduktan sonra çöreklerin üzerine dökülülerek yeniyor.

Geleneksel Tarif Malzemeleri

Hamuru:
1 cup ılık süt
1/4 cup ılık su
1 tsp vanilya extract
1/2 cup tereyağ (60 gr)
2 yumurta
1/2 tsp tuz
1/2 cup şeker
5 cup un
1 paket maya

İç Harç:
1/2 cup tereyağ
1 cup kahverengi şeker
5 yemek kaşığı tarçın (5tbsp)
1 cup öğütülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Glazür:
60 gr krem peynir
30 gr tereyağ
1 cup pudra şekeri
1/2 tsp vanilya
1/2 tsp tarçın
3 tbsp sıvı yağ

Şimdiden afiyetler olsun.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım bu cinnamon rolls çok lezzetli görünüyor. Canım çekti valla...Eğer açmalarınız gibiyse bundan en az 5 tepsi yenir. Hem de bir çırpıda...Birsen

Arz dedi ki...

Diyetteydiniz yanlış mı hatırlıyorum :))) Kendim yaptım diye söylemiyorum muhteşem oldu. Nefes alamayacak hale gelinceye kadar yedik.:))) Hatta tadım komitesi üyelerinden diyet bile bozan oldu:)))

Adsız dedi ki...

Diyetteyim.. ama canım sizde diyette olan vardır demiyorsunuz ki..güzel güzel yemekleri arka arkaya sıralayıveriyorsunuz. En azından yapmaya kalkışmayacağım ;)) Birsen

Arz dedi ki...

Ne yapabiliriz arz-talep meselesi :))) Bizi destekleyen tüm dostlara selam olsun:))

Adsız dedi ki...

Evet, o diyeti bozan olarak söylüyorum, kokusunu alan kesinlikle dayanamaz! Aygün

Arz dedi ki...

Aygüncüğüm, bizde bu iştah, bu tarifler varken biz daha çooook diyet bozarız :))))