29 Şubat 2012

Kuzu Güveç


Malzemeler:

2 adet patlıcan
2 orta boy patates
250 gr kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı domates salçası (1 tbsp)
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz karabiber
2 adet çarliston biber
1 büyük domates

Patlıcanlar çizgili soyulup iri küp küp doğranır. Yaklaşık olarak 1,5 X 1,5 cm ölçülerinde. Patatesler de aynı şekilde soyulduktan sonra küp küp doğranır. Bol kızgın yağda kızartılan sebzeler havlu peçete üzerine alınıp fazla yağlarını bırakmaları sağlanır.

Kuzu eti tencerede kendi suyunu çekinceye kadar kavrulup üzerine sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanlar ile ince kıyılmış sarımsak eklenir. Soğanlar yumuşayınca salça sulandırılıp üzerine eklenir. Eti 4 parmak geçecek kadar su ilave edilip kısık ateşte etin pişmesi sağlanır. Et pişince üzerine tuz karabiber eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Yemekler pişerken ekleyeceğiniz bir tutam şeker yemeklerinizdeki sası tadı alacaktır.

Isıya dayanıklı bir kaba önce patatesler, patlıcanlar ve üzerine sosuyla birlikte et eklenir. En son etlerin üzerine domates, biberle süslenir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında domates ve biberler kızarıncaya kadar pişirilir.

*** Biz kuzu eti kızartılmış sebzelerin üzerinde ağır oluyor düşüncesi ile tarifi süt dana ile uyguladık. Et miktarını arzunuza göre arttırabilirsiniz. Tamamen sizin keyfiyetinize kalmış bir durum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Güveçte her yemeğin tadı bir başka oluyor. Sütlaç bile güveçte başka. Toprakta pişen yemek velhasıl çok güzel. Bu tarifinde çok lezzetli olacağını düşünüyorum. Yüreğinize, emeğinize sağlık. Esra

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyoruz afiyetler olsun.:)))