1 Mart 2012

Evdeki Erik Ağaçları



Bugün 1 Mart daha önceden sizlere sözünü ettiğim Marteniçka günü. Her zaman yataktan zorla kaldırdığım oğlum ne hikmet ne keramet yataktan fırlayıp, hazırlanmaya başladı.
Türkçesi kıt, Bulgarcası daha bir kıt olan küçük sevgilim heyecan yapmıştı.

- Mom adısı neydi?
- Neyin?
- Hani kırmızı olacak, beyaz olacak Türk bayrağı gibi herkes kola bağlayacak ya işte o.
- Marteniçka

Diye başlayan heyecanımız yarım yamalak yapılmış kahvaltının ardından okula gidince daha bir arttı. Heyecandan ne yapacağını bilemedi ona marteniçkaları nasıl takacağını ne söyleyeceğini tekrar edip bir anne olarak benim de henüz bir yıl önce varlığından haberdar olduğum bu gelenek konusunda yol göstermeye çalıştım.


Sevgili Gizem artık daha bir abla olduğundan hazırlığını tam yapmıştı. Burada büyüdüğünden buranın geleneklerini doğal olarak bizden daha iyi biliyor. Gizem okuldan eve burada büyümenin avantajları ile döndü. Sayamayacağı kadar çok marteniçkası olmuştu.


İkisi de çok tatlı görünüyorlardı. Çantalardan kollardan sarkan kırmızı beyaz martiniçkalarını gösterip hangisini kimin taktığını hatırlamaya çalışıyorlardı. Acaba dilek tutmuşlarmıydı. Tuttulduysa nasıl bir dilekti. Küçük yürekler hangi dileklerle dolup taşmıştı bugün.


Bugün bloğuma dahi martiniçka geldi. Nedendir bilmem :))) bu aralar tencere, tava, kaşık, çatal gibi bilimum mutfak gereçleri dostlara beni çağrıştırıyor. Daha önceden de mutfakla ve yemekle aram çok iyiydi ama blog sayesinde bunu bir çok kişi öğrendi.

Anlayacağınız bizim eve bahar erken geldi. Erik ağaçlarımız çiçek açtı. Güzel bir gündü farklı bir kültürde farklı bir heyecan yaşadık.
Sevgiyle kalın dilekleriniz hep gerçek olsun.....:)))



Bulgaristan'daki marteniçka çılgınlığını en iyi bu resimin ifade edeceğini düşünüyorum.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu marteniçkalı güzeller çok tatlııııı...severim sizi.. ikinizi de çooook öpüyorum. Ben ne kadar çok özlemişim. Yavrucuğum Allah tüm dileklerini kabul etsin. Aşkım çok tatlısıııın. Daha önce hiç marteniçka görmemiştim. Ama bunlara çok yakışmış. Dilek ağacı gibi olmuşlar. Ablamız da çok güzel olmuş. Hepinizin dilekleri kabul olsun. Zerrin

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım "Çestita Baba Marta!!!!" çocuklar çok mutlu görünüyorlar.Dilerim hep böyle mutluluklarla dolu olur hayatları. Tüm üzüntüler onlardan uzak olsun. Fikriye

Arz dedi ki...

İçindeki umudu yitirmeyen herkesin umutları gerçek olsun. :))))

Arz dedi ki...

Bilmukabele :)))

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım blogunuzda bulunduğunuz ülkenin gelenek ve göreneklerine de yer vermeniz bizi çok fazla memnun ediyor. Bilmediğimiz görmediğimiz yerlerin esintilerini sizden alıyoruz. Çok teşekkür ediyoruz. Hele bizden uzakta bir yerde bizim nazar boncuklarımızı görmek çok güzel. İnsan çok etkileniyor. Sağlıklı kalın "Çestita Baba Marta" Derya