6 Şubat 2014

Kıymalı Deli Oğlan Sarığı

 


Malzemeler:
Hamuru İçin:
4 cup un
1 paket instant maya
Tuz
1 tsp toz şeker

İç Harcı:
250 gr orta yağlı kıyma
1 kg kuru soğan
Tuz, karabiber,

1 cup sıvıyağ (içine sürmek için)
1 yumurta sarısı (üzerine)

Un, toz şeker ve instant maya ılık su eklenerek karıştırılır ardından tuz ilave edilir. Mayalı Hamur hazırlarken tuzu en son ekliyoruz aksi takdirde hamurumuz arzu ettiğimiz gibi kabarmayacaktır. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzu toparlamak için gerekiyorsa elimize bir miktar zeytinyağ dökebiliriz. 1 tatlı kaşığı kadar.:) Yoğurduğumuz hamuru yoğurma kabında mayalandırdığımız takdirde sonuç çok daha iyi olacaktır. Üzerini strech film ile kapatıp, mutfak havlusuna sararak mayalanmaya bırakıyoruz.

Diğer taraftan kıymamızı genişçe bir tavaya alıyoruz. Topaklanmasını engellemek için kaşıkla ezerek orta ateşte kavuruyoruz. Kıyma tamamen renk değiştirdiğinde yemeklik doğradığımız veya robottan iri çektiğimiz soğanları kıymanın üzerine ekliyoruz. Soğanlar tamamen suyunu çekinceye kadar arada karıştırarak pişiriyoruz. En son tuz ve karabiberini ekleyerek işlemi sonlandırıyoruz. Şayet kıymanız yağsız ise çok az zeyytinyağ ekleyebilirsiniz.

Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler elde ediyoruz. Her bir bezeyi mümkün olduğunca açıyoruz. Açtığımız yufkaların üzerine sıvıyağ gezdirip yufkanın her tarafının yağlanmasını sağlıyoruz. Bir miktar yağ döktükten sonra elimizle her yerine yayıyoruz. Hazırladığımız harçtan yufkanın üzerine serpiştiriyoruz. Yufkayı ortadan ikiye kesip yarım ay şeklini elde ediyoruz. Düz kısmından başlayarak yufkamızı rulo yapıyoruz. Rulo yaptığımız yufkamızı tepsiye alıp spiral şeklinde sarıyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi tekrar ediyoruz. Yufkalarımız bittiğinde üzerine yumurta sarısı sürüp yaklaşık 30 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz. Tepsi mayası gelen böreğimizi önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan böreğimizin üzerine çok az su serptikten sonra havlu peçete ile kapatıp, mutfak havlusuna sararak 10-15 dakika dinlendiriyoruz.

***Sanırım biraz karışık oldu ilk fırsatta resimleyip ekleyeceğim. :)))





Hiç yorum yok: