24 Temmuz 2013

Kabak Çiçeği Dolması



Malzemeler:

20 Adet kabak çiçeği
1/4 demet maydanoz
1/4 demet taze nane
1/4 demet taze kekik
1/4 demet dereotu
1/2 bağ (9-10 adet) taze soğan
1 yemek kaşığı biber salçası (1 tbsp)
2 yemek kaşığı nar ekşisi sosu (2 tbsp)
1/2 su bardağı zeytinyağ (1/2 cup)
1/2 cup pirinç (1/2 su bardağı)
3-4 adet sivri biber
2 adet domates
1/2 tatlı kaşığı tarçın (1/2 tsp)
1 tatlı kaşığ toz şeker (1 tsp)
Tuz, karabiber

Tüm yeşillikler çok ince kıyılır. Taze soğan ve sivri biber de küçük küçük doğrandıktan sonra karıştırma kabına alınır. Üzerine kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domates, zeytinyağ, nar ekşisi, tuz, karabiber, şeker, tarçın ve salça eklenip iyice karıştırılır. En son iyice yıkanmış pirinçler eklenip harmanlanır.



Unuutmayınız ki kabak çiçeği de diğer çiçekler gibi son derece narin bir çiçektir. Su dolu kaba hafifçe batırıp çıkartarak yıkayabilirsiniz. Çiçeğin dış kısmında bulunan yeşil kısımları çiçeğe zarar vermeden kopartınız. Avucunuzda kase gibi açtığınız çiçeklerin içerisine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız iç harçtan koyunuz. Çiçeğin yapraklarını birbirine doğru kapatıp alta katladığımızda işlem tamamlanmış olacak.Pişireceğimiz tencerenin altına kullandığımız yeşilliklerin saplarını döşeyerek hem dolmamızı kazalara karşı korumaya almış :)) hem de nane, kekik vb aromasının dolmanın içine tam anlamıyla karışmasını sağlamış oluruz. Dolmaların tamamını tencereye yerleştirdikten sonra üzerine bir tabağı ters olarak kapatıyoruz ki dolmalarımız dağılmasın.Yaklaşık 2 cup (2 su bardağı) sıcak su, 2 tbsp (2 yemek kaşığı) nar ekşisi sosu 1 tatlı kaşığı tuz ile iyice karıştırılır. Hazırlanan sos dolmalarımızın üzerine gezgirilip yüksek harlı ateşte pişirilmeye başlanır. Dolmanın suyu kaynamaya başlayınca ocağı tamamen kısın ki içerisindeki pirinçler lapa olmadan pişsin. Çatalı hafifçe batırdığımızda çatal çok kolay batıyor ise dolmamız pişmiş demektir. Tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi soğuduktan sonra servis yapabiliriz.

*** Bahçeniz var ise ve benim gibi meyve sebze işlerine meraklıysanız size önerim kabakları kesinlikle en köşeye bir yere dikin. Yaprakları öyle büyüyor ki hayal  dahi edemezsiniz. Çevresinde bulunan diğer bitkilerde kuruyup gidiyor. Fide olarak aldığımda öyle masum öyle cılız görünüyordu ki onu sebzeliğin orta yerine dikmekte hiç bir sakınca görmemiştim. Size önerim sağında ve solunda en az 1 er metrelik boşluk bırakmanız. İşte olduuuuuuuu bir bu konuya girmemiştim bunu da yaptım. Bitki yetiştirme önerileri kendime inanamıyorum. Bu konuda konuşacak en son kişilerden birisi olmakla birlikte önerilerim tamamen tecrübelerimden oluşmaktadır. Hayatı boyunca saksıdaki toprağı değiştirmek dışında bir şey yapmamış toprağı yalnızca saksıda görmüş birisi olarak son bir yıldır yaptıklarıma kendim de inanamıyorum. Bu iş beni iyiden iyiye sardı. Çiçek böcek işleri son derece keyifliymiş. Köyde yaşayan insanların neden şehre gelmek istemediklerini geldiklerinden neden hemen dönmek arzusunda olduklarını şimdi çok daha iyi anlıyorum. Fasulye diye aldığım fidelerden barbunya çıkması son dakikada diktiğim börülcelerin coşması tamamen acemilikten. :)))

Hiç yorum yok: