29 Aralık 2012

Zeytinyağlı Enginar Dolması



Malzemeler:
7-8 adet çanak enginar.
1 orta boy havuç
1 orta boy patates,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1/2 cup (1/2 su bardağı) bezelye
1/4 cup zeytinyağ (1/4 su bardağı)
1 adet limon,
1 tbsp (1 yemek kaşığı) toz şeker
1 demet dereotu,
Tuz, karabiber.

Zeytinyağ ısıtılır, enginarlar ters düz edilerek 1 dakika kadar her iki tarafınında hafif kızarması sağlanır. Bu işlemi yaparken dikkatli olmalı enginarların zedelenmemesine dikkat etmeliyiz. Enginarları tencereden bir kenara alıyoruz.

Havuç ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra tavla zarı şeklinde doğruyoruz. Tenceredeki yağın üzerine önce yemeklik doğradığımız soğanları sonra havuçları atıp soteliyoruz. Patatesleri dağılmaması için en son ilave ediyoruz. Sebzeler sotelenirken, üzerine tuz, karabiber ve şekeri ilave ediyoruz. Tencereye bezelyeleri, 1 limon suyunu, 1-1/2 cup (1-1/2 su bardağı) sıcak suyu ilave ettikten sonra daha önceden hafif kızarttığımız enginarlarımızın çanak kısımları alta gelecek şekilde karışımımızın üzerine teker teker kapak gibi kapatıyoruz. Tenceremizin altını kısıp kapağını sıkıca kapatıp enginarlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

Pişen enginarlarımızı dikkatlice servis tabağına alıyoruz. Tenceredeki harcımızın üzerine 1/2 demet ince kıyılmış dereotunu ilave edip sebzeleri ezmeden karıştırıyoruz. Harçtan kaşık yardımı ile alıp çanakların içerisine dolduruyoruz. Soğuduktan sonra şayet ertesi gün ikram edecekseniz üzerini strech film ile kapatıp buzdolabında muafaza edebilirsiniz. İkram etmeden önce üzerini dereotu ile süsleyerek servisini yapıyoruz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım daha önce enginar yapmayı hiç denemedim. Çok faydalı olduğunu biliyorum ama pişirmeye hiç cesaret edememiştim inşallah deneyeceğim elinize yüreğinize sağlık. Bu arada Türkiye'ye hoş geldiniz. Yasemin.

Arz dedi ki...

Yasemin Hanımcığım, ilginiz ve nezaketiniz için teşekkürler.:)))