6 Mayıs 2012

Pandispanya Temel Tarifi

Malzemeler:

4 Yumurta
1 su bardağı şeker (1 cup)
1 su bardağı un (1 cup)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Bir kaç damla limon suyu

Yumurtanın sarısı ve akı birbirinden ayrılır.
Yumurtanın akı ve şeker iyice çırpılır. Yumurtanın sarısı ve diğer tüm malzemeler eklenerek iyice karıştırılır. Yağlanmış unlanmış kalıba veya yağlanmış unlanmış parşömen kağıdına dökülen hamur önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirilir. Pişen pandispanyanızı arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek size özel pastalar yapabilirsiniz.


Kek veya Pandispanya Pişirirken Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar:

1- Unutmayınız ki çok çırpmak sanıldığının aksine kek ve/veya pandispanyanızı daha güzel yapmaz. Tam kararında karıştırmalısınız. Homojen bir hamur elde ettiğinizde çırpma işlemini sonlandırmalısınız. Çırpma işlemini mümkünse mikser marifeti ile yapınız, bu şekilde kekinizin her tarafının eşit şekilde çırpılmasını sağlarsınız. Kekiniz eşit kabarmıyorsa biliniz ki eşit miktarda çırpılmamış.:)))

2- Fırınınızın hava almadığına dikkat etmeli, pişme esnasında kekiniz kabuk bağlayana kadar fırın kapağını kesinlikle açmamalısınız. Kekinizi koyacağınız fırının önceden verilen derecede alt ve üst açık konumunu kullanarak iyice ısıtmalısınız bu süre fırınına göre değişmekle birlikte ortalama 15 dakikadır.

3- Kullanacağınız kek kalıbı pişirme süresini kesinlikle değiştirecektir. Örneğin pandispanyayı parşömen kağıda ince bir tabaka halinde döktüğünüzde pişirme süresi 20 dakika iken, dar bir kek kalıbında süre 40 dakikaya kadar çıkabilmektedir.

4- Genel olarak tariflerde verilen yumurta ölçüsü orta boydur yani 60-70 gr ağırlığında yumurta kullanıldığı var sayılır. Şayet yumurtalarınız çok küçükse sayıyı arttırmanız, çok büyükse sayıyı azaltmanız gerekebilir. Kekinizin kabarması konusunda kabartma tozu kadar olmasada yumurtanın etkisi inkar edilemez.

5- Tarifte aksi söylenmemişse pişirme derecesi genel olarak 180 C derecedir. Şayet fırın ısınız çok yüksek ise kekinizin dışı pişecek içerisi hamur kalacaktır.

6- Kekinizin pişip pişmediğini anlayabilmeniz için üzeri kabuk bağlayıp kabarma işlemi tamamen sonlandıktan sonra kapağı açıp kekin tam ortasına bir kürdan batırıyoruz. Şayet kürdan temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir. Kürdana hamur bulaşıyor ise pişme işlemi tamamlanmamış anlamına gelir.

7- Belkide en önemlisi sırf kek yaparken değil her yemekte kullanacağınız ürünlerin son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol ediniz. Özellikle satın alırken ürünlerin son kullanma tarihlerine bakmayı alışkanlık haline getiriniz. Bu sizin daha sağlıklı, daha lezzetli yemekler yapmanızı sağlamakla kalmayacak israfın da önüne geçecektir.:)))

8- Yorum bölümünde takipçilerimizden Nevbahar Hanımın sorusuna verdiğim cevabı benzer sorun yaşayan takipçilerimize fikir vermesi açısından burada sizlerle paylaşmak istiyorum. 

-Nevbahar hanım kekinin içinin hamur kalıp dışının yanmasından şikayetçi anladığım kadarıyla reçetelerde verilen dereceyi uyguladığı halde bu sorunu yaşıyor. 

-Fırın içi sıcaklığını ölçen göstergeler var onlardan edinmenizi tavsiye ederim. Bazı fırınların gösterge ısısı ile fırın içi ısısı birbirini tutmuyor. O aletleri fırın içerisine yerleştirerek fırın içi ısısını öğrenebiliyorsunuz. Gösterge 180 de iken fırın içi ısısı 200 olabiliyor. O derecelerden edinme şansınız yoksa reçetelerde verilen ısının 15-20 derece altına göstergeyi ayarlamanızı önerebilirim. Bir başka husus da özellikle burada kış aylarında insanlar ısınmak amaçlı klima kullandıklarından biz fırını istediğimiz sonucu elde edebilmek için reçete ısısının 15-20 derece yukarısına ayarlıyoruz. Şehir cereyanı da fırınınızın performansını etkileyebiliyor.

*** Umud ederim verdiğimiz küçük tiyolar ışığında sizler de arzu ettiğiniz şekilde kabarmış içi hamurlaşmamış kurumamış güzel kekler pişirirsiniz. :))) Bazı bilgiler için bunu bilmeyen mi var diyebilirsiniz. Amacımız mutfakla yeni tanışmış birisinin dahi tariflerimiz ışığında doğru sonuçları elde edebilmesidir. :)))




4 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım benim keklerimin dışı yanıyor ama içi pişmiyor...
nevbahar

Arz dedi ki...

Nevbahar Hanımcığım, fırın içi sıcaklığını ölçen göstergeler var onlardan edinmenizi tavsiye ederim. Bazı fırınların gösterge ısısı ile fırın içi ısısı birbirini tutmuyor. O aletleri fırın içerisine yerleştirerek fırın içi ısısını öğrenebiliyorsunuz. Gösterge 180 de iken fırın içi ısısı 200 olabiliyor. O derecelerden edinme şansınız yoksa reçetelerde verilen ısının 15-20 derece altına göstergeyi ayarlamanızı önerebilirim. Bir başka husus da özellikle burada kış aylarında insanlar ısınmak amaçlı klima kullandıklarından biz fırını istediğimiz sonucu elde edebilmek için reçete ısısının 15-20 derece yukarısına ayarlıyoruz. Şehir cereyanı da fırınınızın performansını etkileyebiliyor. Selam ve sevgilerimizle :))))

Adsız dedi ki...

Zühal Hanımcığım ellerinize sağlık hiç akla gelmeyen detaylarla tüm riskleri sıfıra indirmişsiniz. Artık bunun üzerine de pandispanya güzel olmazsa bu ancak malzemelerin kabahati olabilir. Yani yumurtanın taze olmaması ya da kabartma tozunun nem almış olmasından olabilir. Başka tüm ihtimal riskler elenmiş. Helal olsun. Bunlara dikkat edilirse başarısız olmak pek olası görünmüyor. Yüreğinize sağlık. Fikriye

Arz dedi ki...

Teşekkürler selam ve sevgilerimizle:)))