18 Mayıs 2012

Evde Simit Denemesi



Malzemeler: (12 adet)

Hamuru İçin:

½ paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pekmez (2 tbsp)
2 su bardağı ılık su (2 cup)
5 su bardağı un (5 cup)

Üzerine:

4 yemek kaşığı pekmez
2 su bardağı sıcak su (2 cup)
2 su bardağı koyu renkli susam (2 cup)

Unun yarısını, mayayı ve şekeri iyice karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı pekmezi ve ılık suyu karıştırıp unun içerisine yavaş yavaş döküyoruz. İyice karıştırdıktan sonra tuzu ilave ediyoruz. Tuzu mayayla aynı anda eklersek tuz mayanın etkisini azaltacak ve hamurumuz istediğimiz gibi kabarmayacaktır. :))) Suyun tamamını hamura ekledikten sonra kalan unu yavaş yavaş ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yoğurduğumuz hamurun üzerini strech filmle kapatıp, mutfak havlusuna sararak mayalanması için ılık bir ortamda bekletiyoruz.

Yaklaşık 1 saat sonra hamurumuz mayalanacak. Mayalandığını hacminin yaklaşık iki kat olmasından anlıyoruz.:)))

Mayalanan hamurumuzu hafif unlanmış tezgahın üzerine alıp 1-2 dakika kadar yoğurduktan sonra 24 eşit parçaya kesiyoruz. Her bir bezeyi 30 cm uzunluğunda tezgahın üzerinde yuvarlayarak uzatıyoruz. Çubuk haline getirdiğimiz iki hamur çubuğunu burgu yaptıktan sonra daire yapıp iki ucunu birleştiriyoruz. 2 su bardağı sıcak su ile 4 yemek kaşığı pekmezi iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya batırıp ardından susamların olduğu kapta her tarafının susamlanmasını sağlıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı bir şekilde yerleştirip önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.  *Fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kap içerisinde koyacağınız sıcak su simitlerinizin daha kıvamında olmasını sağlayacaktır.:)))

*** Önceklikle neden simit denemesi; Uzak diyarlarda simit özlemi yaşayan dostlarımın simit özlemlerini bir parça olsun giderebilmek amacıyla böyle bir denemede bulundum. :))) Çok bildiğim bu özlem anlatılır gibi değildir. Aşermek gibi öyle özlersiniz ki burnunuza gelir simit kokuları o anda uçağa atlayıp memlekete gitmek, peyniriniz, simidiniz ve sıcacık çayınızla bir kahvaltı yapıp geri dönmek istersiniz. Ama sadece isteyebilirsiniz. Simit, erik, tam tadında beyaz peynir ve bizim için olmazsa olmaz zeytin, baklavayıda unutmamak lazım. Türkiye'de yaşayan herkes için bu söylediklerim öyle sıradan şeyler ki, hele hele her köşe başında açılan simit fırınlarından sonra simit size bir telefon uzaklığında aramanız en fazla 10 bilemedin 15 dakika beklemeniz yeterlidir.  Simit aşeren arkadaşlarımıza Amerikalara simit götürmüşlüğüm vardır.  Uzun lafın kısası köşedeki simit fırınının kıymetini bilin :))))

Zaman zaman depreşen simit özlemimi giderebilmek amacıyla bir çok kere simit denemişliğim vardır. Elbette köşedeki simit fırınının yaptığını hiç biri tutmadı. Hatta Ankara'da bulunduğumuz dönemde bizim de köşede bir simit fırını vardı. Gidip fırıncıdan tarif bile istemişliğim var. Aldığım cevabı aynen yazıyorum.:))) Bacım ne uğraşacan telefon et biz getiririz. İyi de nereye kardeş, şimdi Amerikalarda simit özlemi duyan arkadaşlarım için bir şey yapabiliyormusun. Bana verdiği tariften yola çıkarak bu tarifi oluşturdum. Bildiğim kadarıyla kullanacakları susamları önceden kavuruyorlar o nedenle daha koyu renkli oluyor. Orjinalinde simit pekmezli su ile yoğurulur, en son da pekmezli suya batırılır ama şimdilerde fırınlarda pekmez pahalı olduğundan yanık pardon karamelize edilmiş şekerli suya batırılırmış.:)))))

Acelem olduğundan arkadaşlarımın simit özlemleri tavan yaptığından susamları kavurmadık. Hamurun batırıldığı suyun pekmez miktarını reçeteyi yazarken arttırdık. Tadı güzel ama renginin daha koyu olması gerekir diye düşündük.:)))

Bu tarifte hiç bir iddiamız yok tek dileğim canı çok simit isteyenlerin nefislerinin körelmesi, bir parça olsun simit özlemlerinin giderilmesi. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.










3 yorum:

Adsız dedi ki...

Özellikle Ankara'ya özgü sokak simidi(kara simit) herkes tarafından özlenen bi simittir,
eminim yurt dışında yaşayan takipçileriniz simide olan özlemlerini bu tarifle giderebilirler
berrin

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım sayenizde esnaf kan ağlıyor dışarıda yiyebileceğimiz ne varsa hepsini eve taşıdınız harikasınız ellerinize sağlık...
nevbahar

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım simit Annemim de olmazsa olmazlarındandır. Çarşıya her çıkışımızda herkes bir yere oturup yemek yiyelim der ama annem bir simit cafeye oturalım ister.Çok çeşit simite rağmen favorisi kara sokak simitidir. Sıcak simit özlemini köşe başındaki simitçiye rağmen Ankara nın göbeğinde yaşayan Anneme zaman zaman eve giderken simit alsak da bu özlemi hiç dinmez.Ellerinize sağlık özlemini duynlara şimdiden afiyet olsun diyorum. Köşe başındaki simit fırınları bizim de olmazsa olmazlarımızdan emin olun ;)) Nesrin