26 Nisan 2012

Şopska Salata


Malzemeler:  (1 porsiyon için)

1 orta boy domates
1 orta boy salatalık
1 orta boy çarliston biber
1 adet taze soğan
1 adet közlenmiş kırmızı biber
2-3 dal maydanoz
Beyaz peynir.
Zeytinyağ, limon veya sirke

Salatalık ve domatesin kabukları soyulup 1cm lik küpler halinde doğranır. Peynir dışında kalan tüm malzemeler iri doğranıp harmanlanıp servis tabağına alındıktan sonra üzerine beyaz peynir rendelenir. Üzerine zeytinyağ ve limon gezdirilerek servisi yapılır. Burada yaygın olarak sirke ile tadlandırılıyor.

***Bizim çoban salataya benzemekle birlikte çok iri doğranması ve üzerine peynir rendelenmesi Balkanlara özgü bir sunum şeklidir. Bulgaristanda hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bir salatadır. Özellikle yaz aylarında bu coğrafyaya özgü pembe domatesle yapılır ki bence çok daha lezzetli oluyor. Biz lezzeti arttırmak amacıyla çok az da dereotu ilave ettik.

***Biliyorum pek bir sade pek bir kısa ama diyet yapan dostlarıda arada mutlu etmekte fayda var. Bir taşla iki kuş vurmak diye buna deniyor olsa gerek. Hem diyette olan dostlarımızı memnun edip hem de bulunduğumuz ülkenin en çok tüketilen salatası ile sizleri tanıştırmış olduk. :)))) Afiyetler olsun.



5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu salata çok şık ve tabiiki diyetteki dostları memnun edecek bir tarif olmuş.Ellerinize sağlık ben diğer tariflerinizi de çok beğenerek yapıyor ve yiyorum. Diyete ihtiyacım olmasına rağmen. Deniz.

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım sonunda beni de gördünüz teşekkürler.Ellerinize sağlık... birsen

Arz dedi ki...

Birsen Hanımcığım şayet bu salataya yorum yazmamış olsaydınız sizin diyeti bıraktığınızı düşünüp suçluluk duyacaktık. :))

Adsız dedi ki...

Küçük ablamın bize gelişiyle ve küçük yiğenimin doğum günü nedeni ile baltalanan diyetim büyük ablamın ve büyük yiğenimin doğum günü ile birleşince katliama dönüştü, aldığım darbelerden sonra bu salata ilaç gibi geldi...
birsen

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım doğum gününüzü kutlar,sağlıklı nice yıllar dilerim
birsen