12 Mart 2012

Ekler Pasta


Malzemeler:

125 gr tereyağ veya margarin
1 çimtik tuz
1 çimtik şeker
300 ml su
200 gr un
5 yumurta

Kreması:
1 lt süt (4 cup)
125 gr nişasta veya 175 gr un
300 gr şeker
2 yemek kaşığı kakao (2 tbsp)
(şayet kakaolu bir krema hazırlamak isterseniz)
Glazürü:
100 gr bitter çikolata
50 gr tereyağ

Tereyağ, su, tuz ve şeker bir tencereye konulup iyice kaynatılır. Yağ eridiğinde yavaş yavaş elenmiş un eklenir. Un eklenirken tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Orta ateşin üzerinde hamur hafif tencerenin dibi tutuncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Dibinin tutması yanması anlamında değil hafif hamur tencerenin dibine yapışmaya başlayacak. Ocağın altı kapatılarak hamur tezgahın üzerine alınıp kaşıkla açılarak soğuması sağlanır.


Ilıyan hamura her defasında 1 yumurta eklenip yoğurularak hamura yumurta yedirildikten sonra ikinci yumurta eklenmek sureti ile hamur hazırlanır.


Biz 4 adet jumbo yumurta kullandık. Normal ölçüde 5 yumurta kullanmanız bu ölçü hamurun kıvamını bulması için yeterli olacaktır.


Hazırlanan hamur krema sıkma torbasına doldurulur.


Hamur doldurulduktan sonra krema sıkma torbası iyice kıvrılarak içerisindeki havanın çıkması sağlanır. Ayrıca torbayı iyice kıvırdığımızda hamuru sıkmamızda kolaylaşacaktır.


Pompaya orta büyüklükte bir uç takarak istediğimiz uzunlukta kesip ucu yağa batırılmış bıçak yardımı ile keserek yağlı kağıt serili fırın tepsisine en az 2 cm aralıklarla yerleştiririz. Hamur çok kabaracağından aralarının açık olması yararlı olacaktır. Çok kalın uç kullanmayın tahmin edeceğiniz üzere kabarınca hamur yarılacaktır. Yassı uç da kullanabilirsiniz. Bizim elimizde yassı uç olmadığından yuvarlak uç kullandık. Yassı uçla şekli daha muntazam olacaktır. Hazırlanan hamurları önceden 200 derecede iyice ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. **** Çok önemli sakın ha sakın pişerken fırını açmayın. Beklenen sonucun elde edilebilmesi için fırınınızın pişerken hava almaması çok önemli.


Eklerlerimiz fırında pişerken, krema malzemelerini bir tencerede çırpma teli yardımı ile karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan 3-4 dakika kadar sonra krema kıvamını bulacaktır. Biz kremayı nişasta ile hazırladık. Akmayan koyu kıvamlı bir krema elde ettik. Nişasta ile kıvamı tutturmak çok daha kolay olacaktır.
Kakaolu krema hazırlamak istediğinizde krema malzemeleri artı kakao aynı anda tencereye konulacak.

Eklerler piştikten sonra aralarını tırtıklı bir bıçak yardımı ile açıyoruz.


Araları açılan eklerlerin boşluklarını krema pompasına veya torbasına doldurduğumuz beyaz krema ile doldurup tekrar kapatıyoruz.


Tencereye su koyup, üzerine ısıya dayanıklı bir kap oturtuyoruz. Kabın içerisine kırdığımız bitter çikolataları ve tereyağını koyuyoruz. Tencere orta ateşte ısınırken tereyağ ve çikolatanın erimesi ile glazürümüz hazır hale gelecektir.


Daha önceden içlerine krema dolduruduğumuz eklerleri eritilmiş çikolataya batırıp bir tabağa aldıktan sonra dövülmüş antep fıstığı serpip buzdolabında glazürünün donmasından sonra ikram edebiliriz.


*** Tarifi takipçilerimizden Sami Bey'in isteği üzerine bir erkeğin anlayabileceği şekilde detaylandırarak yazdık. :)))) Ne kadar başarılı olduk bilemiyorum :))))

***Boş bir zamanınızda eklerleri bolca yapıp porsiyonlara ayırarak saklama kabı içerisinde derindondurucuda saklayıp, ekler kriziniz tuttuğunda sadece krema hazırlayarak bu lezzete ulaşabilirsiniz. :))) Gecenin bir yarısı pastane aramaktan daha kolay olsa gerek değil mi ama :))) Kremayı yarım ölçü hazırlayabilirsiniz. Sonuç değişmeyecektir.

*** Reçete Usta Şef Rahmetli Dursun Cancan'a ait. Hayat çok kısa :((( Bizlerede geride bıraktığı güzel tadlar mükemmel reçetelerle onu anmak düşüyor. Mekanı cennet olsun.


8 yorum:

Adsız dedi ki...

PASTANE VEYA RESTAURANT AÇMAYI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
PASTA,YEMEK KURSU DA OLUR...
NEVBAHAR

Arz dedi ki...

Böyle çok mutluyum. Pastane ve/veya restaurant açmak çok farklı bir konu, bu şekilde çok daha fazla insana erişebildiğimi düşünüyorum. İleride ne olur bilemem ama şuan için böyle bir düşüncem yok.

Arz dedi ki...

Dönem dönem Türkiye'de ikamet ettiğimden zaten pratik olarak böyle bir şey mümkün değil. Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle :)))

Adsız dedi ki...

Zühal hanım Sami bey için detaylandırmış olduğunuz tarif bizi ziyadesiyle memnun etti. Sizin blogunuzu takip eden tek erkek Sami Bey değil. Ben de yalnız yaşıyorum. Böyle tariflere ben de çok ihtiyaç duyuyorum. Detaylı tarifleriniz için özellikle çok teşekkür ediyorum. Mehmet K.

Arz dedi ki...

Bunu duymak beni çok memnun etti. Bundan sonra beylerin veya mutfağa aşina olmayan herkesin anlayacağı şekilde detaylandırarak paylaşacağımız tariflerimizin sayısını arttıracağımızdan şüpheniz olmasın. Selamlarımızla:)))

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Öncelikle ayrıntılı yaptığınız bu tarifden dolayı teşekkür eredim.Mutfağa yemekten yemeğe giren birisi olarak yemek tarifi sitesini takip edeceğim aklıma gelmezdi.Her ne kadar tatlıcı olsam da et yemekleri tariflerinizde gayet açıklayıcı olmuş. Bu arada ekler kremasını kakaolu yapmak istediğimizde ne kadar kakao ekleyeceğim onu da yazarsanız sevinirim...Vergi dönemi nedeniyle değil mutfağa eve bile gidemiyorum ancak tarifinizi en kısa zamanda yapmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz. Ayrıca şimdiden profiterol tarifi için çalışmalara başlayın zira ekleri becerebilirsem sırada profiterol var.Teşekkürler...Sami AĞCA

Arz dedi ki...

Sami Bey isteğiniz üzerine kakaolu krema hazırlanabilmesi için gerekli bilgileri tarif içerisinde paylaştım. İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkürler. Selamlarımızla :)))

Arz dedi ki...

İlk fırsatta Profiterol tarifinide sizlerle paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz.:)))