12 Mart 2012

Dolgulu Poğaça



Malzemeler:
1 su bardağı eritilmiş margarin veya tereyağ (1 cup)
2 su bardağı ılık süt (2 cup- 500 ml)
4 yemek kaşığı şeker (4 tbsp)
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz (1 tsp-5 gr)
1 tatlı kaşığı mahlep (varsa)
Alabildiğince un (Yaklaşık 5 cup)

Dolgusu:
100 gr krem peynir
200 gr böreklik peynir
1 bağ maydanoz

2 cup unu yoğurma kabına eleyiniz. Unun içerisine maya, şeker, mahlep ve sütün tamamı konularak karıştırılır. İyice karıştıktan sonra tuz eklenir. Bir miktar daha un elenerek yoğurulur. Sıvıyağ bu aşamada ilave edilir. Sıvıyağ iyice hamura yedilirir. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar un eklenir. Yağı en son eklemediğimiz takdirde kıvamı kaçacaktır. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine konulur. Üzeri strech filmle örtülüp, mutfak havlusuna sarılarak 1 saat kadar mayalanması beklenir. ***Daha fazla bekletmemenizi öneririm. Hamuru yoğururken çok hızlı olmanız hamur mayalanmaya başlamadan yoğurma işlemini tamamlamanız gerekiyor.

Mayası gelen poğaçaların üzerine fırçayla bastırmadan yumurta sarısı sürülüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Krem peynir ve beyaz peynir mutfak robotunda karıştırılır. Kıvamı koyu gelirse süt veya krema ile kıvamını inceltebilirsiniz.

Maydanoz ince ince kıyılır. Poğaçaların arası tırtıklı bir bıçak yardımı ile kesildikten sonra hazırlanan peynirden içine doldurulup biraz da bıçakla kestiğimiz bölüme sürülür. O bölüm ince kıyılmış maydanoza batırılarak servisi yapılır. Maydanoz yerine kaşar rendede kullanılabilir. Afiyetler olsun.

***Bu tarifle birazda kızının doğum günü yaklaşan takipçilerimizden Nalan hanımın doğum günü hazırlaklarına destek olmak istedik. :)))

*** Önceden hazırladığınız poğaçaları üzeri mutfak havlusu ile kapatılarak soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya koyup, ikram edilmeden 1 saat önce çıkartarak kullanabilirsiniz. Tazeliğinden hiç bir şey kaybetmiyor.:)))



6 yorum:

Adsız dedi ki...

Pardon bi'şey sorabilir miyim evinizde boş bi çaycı kadrosu var mı hemen yarın işe başlamak,o lezzetli yemeklerin kıyısından köşesinden tadına bakmak istiyorum...
MUSTAFA

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim. Nalan

Arz dedi ki...

Sevgili Nalan Hanım, umud ederim küçük hanımın doğum gününe kadar size daha renkli seçenekler sunma fırsatımız olur. Çok teşekkürler. Selam ve sevgiler :)))

Arz dedi ki...

Mustafa Bey, iltifatlarınız için çok teşekkürler. Gerçekten çok iyi bir ekibim var. Bütün bu yemekler onların sayesinde ortaya çıkıyor. Üzgünüm boş kadromuz yok size tarifleri evde uygulamak düşüyor. :)))

Adsız dedi ki...

EKİBİNİZDEKİ ARKADAŞLAR ÇOK ŞANSLILAR HERKES KOLAY KOLAY KADROYA GİREMİYOR...
NEYSE ZUHAL HANIM BEN EKRANA YAPIŞMAKLA VE MUTFAKTA CEBELLEŞMEKLE YETİNMEK ZORUNDAYIM NEYSE Kİ YALNIZ OLMADIĞIMI SAMİ VE MEHMET BEY GİBİ ERKEK TAKİPÇİLERİNİZİN OLDUĞUNU BİLMEK BENİ ZİYADESİYLE MUTLU ETTİ...
MUSTAFA

Arz dedi ki...

Çok teşekkürler, kolay gelsin:))