28 Şubat 2012

Marteniçka



Marteniçka bir Bulgar geleneğidir. Baharın müjdecisi dilekleri kabul eden Baba Marta'nın (Marta Ninenin) karşılanması ve ondan dileklerinin kabulünün istenmesi seramonisidir. Şubat ayı sonlarında her köşe başında marteniçka bilekliği veya broşu satan birine rastlamak çok sıradandır.

1 Mart sabahı tüm Bulgarlar ve Bulgaristan'da yaşayanlar bu geleneğe uyup birbirlerine kırmızı beyaz orlondan, yünden yapılmış bu süsleri takarlar. Çestita Baba Marta (Nine Martanız kutlu olsun anlamındadır.) denir.

Marteniçkayı takan kişi karşısındakine sağlık, mutluluk ve tüm dileklerinin kabul olması temennisinde bulunur. Marteniçka takılan kişi ise o esnada içinden bir dilek tutar. Dileğinin gerçekleşmesi için marteniçkasını leylek veya çiçek açmış bir ağaç görünceye kadar takar. Leylek gören kişi dileğini tekrar ederek marteniçkasını bir taşın altına, ağaçta çiçek açtığını gören ise dileğini tekrar ederek marteniçkasını ağacın dalına bağlar.

Evimizin önündeki parkta bulunan erik ağacı muhtemeldirki bu bölgede açan ilk ağaç, çiçek açmasının ardından tüm dalları kırmızı beyaz marteniçkalarla dolar taşar.

1 Mart günü her gittiğiniz yerde dişçide, kuaförde aklınıza gelebilecek her yerde kolunuza bir marteniçka takıverirler. Sizden de aynısını yapmanız beklenir.

Özellikle gençler arasında ne kadar çok marteniçkanız varsa o kadar dostunuz, seveniniz olduğu düşünüldüğünden büyük bir rekabet sözkonusudur. Marteniçkalar sayılır, arkadaşlara havası atılır.

Bizde bir süre için misafiri olduğumuz bu ülkenin geleneğine iştirak edip mahçup olmamak için şimdiden marteniçkalarımızı hazırladık.



Tüm dileklerinizin kabul olmasını temenni ediyorum. :)))

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım bu güzel dileklerinize katılmamak mümkün değil. Sizin de tüm dileklerinizin gerçekleşmesini diliyorum. Fikriye

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum. Evimizin gençleri bu sabah heyecanla gittiler okula akşam döndüklerinde yılbaşı ağacına dönmelerini bekliyoruz. Fotoğraflarını çekip paylaşacağım. Küçücük yüreklerine onca dileği nasıl sığdıracaklar hatta akıllarında nasıl tutacaklar bilinmez. :))))

Adsız dedi ki...

Ben de burada yaşamaya başlayan biri olarak bu geleneği çok sevdiğimi belirtmek istiyorum.Sokaklar cıvıl cıvıl, herkesin kolunda martineçkalar. En güzel yanı da büyük küçük, kadın erkek, her insanın bu geleneği sürdürmeye çalışması.1 Mart baharın müjdecisi oldu hakikaten insanlara bu enerjiyi vererek. Bir de fark ettim ki mutlu olmak için çok neden var aslında, bugün sokaktaki herkes normalden daha mutlu göründü gözüme..Paylaşmanın güzelliği belki de..İmren