8 Şubat 2012
Haşhaşlı Mini Kekler
Malzeme:
125 gr. oda sıcaklığında margarin
155 gr. şeker (2/3 cup)
2 büyük yumurta (sarısıyla beyazı ayrılmış)
220 gr. un (1-1/3 cup)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (1 tsp)
1/2 tatlı kaşığı karbonat (1/2 tsp)
2 yemek kaşığı haşhaş (2 tbsp)
1 büyük limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
125 ml buttermilk veya kefir (1/2 cup)
2 yemek kaşığı limon suyu (2 tbsp)
1 paket vanilya veya 1 tsp sıvı vanilya
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp biz keki hazırlarken ısınmasını sağlıyoruz. 12 gözlü kek tepsisini ya yağlayıp unluyoruz veya kağıt kalıpları yerleştiriyoruz.
Çırpma kabında tereyağ ve şekeri mikserle iyice karıştırıyoruz (3-4 dakika kadar). Karışıma yumurta sarılarını birer birer ekliyoruz. 1 yumurta sarısı tamamen tereyağ ve şekere karıştığında ikincisini ekliyoruz.
Bir kaba un, kabartma tozu, karbonat, limon kabuğu rendesi, haşhaş ve tuz elenir. Elenen karışım tereyağ yumurta karışımına eklenir. Mikserin düşük hızında tamamen karıştırılır. Karışıma buttermilk (veya kefir) limon suyu ve vanilya eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar karıştırılır.
Yumurtanın beyazını başka bir kapta köpük köpük oluncaya kadar çırpıyoruz. Bunu hazırladığımız hamura silikon bir spatula veya tahta kaşık yardımı ile yavaş yavaş yediriyoruz.
Kek tepsisine (muffin tepsisi) hazırladığımız hamuru paylaştırıyoruz. İdeal olanı gözlerin 3/4 ünün hamurla doldurulmasıdır. 20-25 dakika kadar fırınlıyoruz.
Buttermilk:
Yayık altı sütü veya ayranı, diyebileceğimiz bir sıvı. Bir çok ülkede marketlerde süt gibi satın alabildiğimiz bir besin maddesi.
Yayık altı sütü/ayranı (buttermilk) Kalsiyum, Potasyum, Sodyum ve Protein açısından son derece zengindir. Bu kadar yararlı olmasına rağmen tereyağ üretimi yapılan yerlerde yalnızca toptan satışı yapılıyor veya hiç bir şekilde değerlendirilmeden dökülüyor. Bu ürünü ülkemizde paketli olarak bulabilmek büyük şans olurdu. Dileğim üreticilerin en kısa zamanda bizleri de bu ürünle buluşturmasıdır.
Buttermilk yerine ben tarifte Kefir kullandım sonuç hiç fena olmadı. Keke nem veriyor. Kuruluğunu alıp yumuşacık hale getiriyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Zühal Hanımın yaptığı bu keki tadan biri olarak çok başarılı olduğunu belirtmek isterim. Hem çok lezzetli hem yumuşacık, haşhaş da çok yakışmış ayrıca. Evde uygun bir zaman bulur bulmaz ben de deneyeceğim. Zühal Hanıma da ayrıca teşekkür ediyorum bizi bu özel tariflerle tanıştırdığı için.. İmren
Fedakar Tadım Komitem:)) İmrenciğim, sana ve diğer tadım komitesi üyelerine çok teşekkür ediyorum :))
Yorum Gönder