9 Şubat 2012
Evde Beyti Kebap
Malzemeler:
600 gr. orta yağlı kıyma
1/2 demet maydanoz
2-3 diş sarımsak
1 küçük soğan
Tuz, karabiber, pul biber
4 adet lavaş (veya tortilla)
1 adet domates
2 adet yeşil biber
Sosu:
2 yemek kaşığı salça (2 tbsp)
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı (1/4 tsp) toz şeker
1,5 su bardağı kaynar su (1-1/2 cup)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Meyhane Pilavı:
1 su bardağı iri pilavlık bulgur (1 cup)
2 su bardağı kaynar su (2 cup)
1 adet iri domates
1 adet sivri biber
1 küçük soğan
1/2 yemek kaşığı salça (1/2 tbsp)
1 yemek kaşığı tereyağ
Maydanozları ince kıyıp, sarımsak ve soğanı (soğanı iri rendeliyoruz) rendeliyoruz. Baharatlarını damak zevkimize göre ayarlayıp köfteyi yoğuruyoruz. Ben 2 çay kaşığı tuz , 1 er çay kaşığı karabiber ve pul biber kullandım. Yoğurduğumuz köfteyi kapaklı bir kaba koyup buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz.
Fırını 200 derecede önceden ısıtıyoruz. Fırın tepsisini hafifçe yağlıyoruz. Daha önceden hazırladığımız köfteyi 4 eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı rulo yapıp üzerine elimizle bastırıp yassılaştırıyoruz. Köfteler 25-26 cm boyunda 2 cm eninde yaklaşık 6-7 mm kalınlığında oluyor. Hazırladığımız köfteleri fırın tepsisine dizip yanlarına domates ve biberleri dilimleyip fırınlıyoruz. Yaklaşık olarak 11-12 dakika köftelerin pişmesi için yeterli bir süre.
Pişen köftenin yağını kullanarak lavaşlarımızı yumurta fırçası yardımı ile yağlıyoruz. 1 adet köfteyi içine sıkıca sarıyoruz. Dürüm yaptığımız köfteyi keskin bir bıçak yardımı ile 1 cm kalınlığında kesip servis tabağına alıyoruz.
Beraberinde meyhane pilavı, yoğurt ve köftelerimizle birlikte fırınladığımız domates, biberle servis yapıyoruz.
Sosun Hazırlanışı:
Sosu hazırlamak için tereyağ ve zeytinyağı tencerede kızdırıyoruz. Üzerine salçayı ekleyip. 2 dk kadar kavuruyoruz. Baharatlarını karıştırıp sıcak suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Köfteler pişinceye kadar kısık ateşte kıvamını bulmasını sağlıyoruz. Acı arzu edenler daha önce hazırladığımız acı sostan ekleyebilirler.
Meyhane Pilavının Hazırlanışı:
Soğanı yemeklik doğrayıp yağla birlikte tencereye alıyoruz. Soğanlar sotelenirken, kabukları soyulmuş domatesleri ve sivri biberi küp küp doğruyoruz. Sebzeleri de soğanların üzerine ekleyip onların da yumuşamasını sağlıyoruz. Sırasıyla salça, tuz, karabiber ve suyu ekliyoruz. Su kaynamaya başladıktan sonra bulgurumuzu ilave edip, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. (Suyunu çok fazla çekmesin bu pilavın özelliği yumuşak bir pilav olmasıdır, bol sebzeli arzuya göre içine konulan sebze miktarını arttırabilirsiniz.) 10 dakika kadar dinlendirmeniz yeterli olacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
Ben bundan yedim nefis bir tat deneyin. Tavsiye ederim. Sunumu da çok şık olmuş ellerinize sağlık. Hele bu Hanımefendi bunu mükemmel yapıyor. ;) Birsen
Hatta lavaşlarını bile çoğu zaman kendisi açıyor. Muhteşem...Diyecek söz yok. Derler ya sözün bittiği yerdeyim.. Birsen
Bir çırpıda bitirilmiş 4 tepsi açmanın ardından ona yorum yaparsın diye düşünmüştüm :))
Açma için yorum yazmamakla çok ayıp ettiğimin farkındayım. Ama şimdilerde diyetteyim açmanın olduğu sayfayı açmaya cesaret edemedim. Büyüsüne kapılır diyeti bozarım diye ;)) Birsen..
ZUHAL HANIM OCAKBAŞI İŞİNE DE EL ATTINIZ YA HELAL OLSUN...
MUSTAFA
Takipçilerimize ocakbaşı keyfini çok daha az maliyetle ev konforunda yaşatmak istedik. :))
Cok guzel gorunuyor emeginize saglik bugun bu tarifinizi deneyecegim yarinda tekrar yorumumu paylasacagim tarifler icin tesekkur ederim
Yorum Gönder