23 Şubat 2012

Dolgulu Armut Tatlısı



Malzemeler:

2 adet iri armut
2/3 su bardağı şeker (2/3 cup) (130 gr)
1/2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası (1/8 tsp)

Dolgu Malzemeleri:

2 yemek kaşığı ceviz (2 tbsp)
2 yemek kaşığı kuru üzüm (2 tbsp)
1 çay kaşığı tarçın (1/4 tsp)  

Armutların saplarına dokunmadan armutları soyup, taban kısımlarını tabağa tam oturacak şekilde düzeltiyoruz. Taban kısmından kabak oyacağı yardımı ile oyuyoruz. Armutların tam sığacağı bir tencere seçiyoruz. Bu çok basit bir detay gibi görünebilir ama şayet tencereniz büyük olursa ekleyeceğiniz su miktarı artacağından ölçüde verilen şeker yeterli olmayacaktır. Şeker oranını kendi damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Tencereye armutları, şekeri, gıda boyasını koyup, armutların üzerini örtecek kadar su dolduruyoruz.
Armutlar yumuşayıncaya kadar, kürdan çok kolay bir şekilde battığında armutlarımız pişmiş demektir. Görüntüsünü bozmamak adına tabağa gelecek kısmından kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Pişen armutları suyun içerisinden bir kevgir yardımı ile alıp soğumaya bırakın.
Armutların haşlama suyundan 2-3 yemek kaşığı kadarını bir kaseye koyduğunuz üzüm ve cevizin üzerine dökün. Üzümler yumuşayınca suyunu süzüp tarçın serptikten sonra bunları armutların içerisine doldurun. Armutları dikey şekilde servis tabağına koyup servis saatine kadar buzdolabbında muafaza edin. Servisi 1 top vanilyalı dondurma, kaymak veya krema ile yapabilirsiniz. Afiyetler olsun.

*** Çektiğim en zor resimlerden biriydi. Tabakta çok güzel görünüyor. Gel gelelim fotoğrafını çektiğimizde hiç bir şeye benzemiyorlardı. Aynadan çekelim, iki aynanın ortasında görüntüleyelim tavsiye ve denemeleri de sonuç vermedi. Hiç fotojenik değiller. Son olarak onları tabağa boylu boyunca yatırıp dolgu kısmını bıçakla açtık ki görüntü hoş olsun. Tad tamam ondan sınıf geçti, tabakta da tamam. Muhtemeldir ki bu resmini çektiğim son armut olacak. :))))

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Emeğinize değmiş hem fotoğraf güzel olmuş. Hem de çok lezzetli görünüyor. Şimdilerde gıda boyası yerine lohusa şekeri daha çok kullanılıyor meyveli tatlılarda. Bence ayva, armut, elma tatlılarına boya yakışıyor ve çok şık duruyor. Ayvanın çekirdeğinin verdiği rengi de beğeniyorum ama lohusa şekeri ya da gıda boyasını tercih ediyorum. Görsel bir şölen oluyor. Tat açısından ayva çekirdeğini tercih etsem de görsel olarak lohusa şekeri ve gıda boyası tercihim. Elelrinize sağlık gerçekten uğraşınıza değmiş. Seda

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyoruz. Çok hafif bir tatlı. Akşam bir tane yedim, hatta ikincisine niyetlendim ama kontrolü elden bırakmayıp bir tane yeter deyip arkamı dönüp mutfaktan çıktım. :))))