14 Şubat 2012
Acem Pilavı
Malzemeler:
4 adet iri havuç
2 baş iri soğan
250 gr kuşbaşı et (veya tavuk eti)
Tuz, Karabiber, Salça
Sıvıyağ
3 su bardağı pirinç (3 cup)
4,5 su bardağı su (4 1/2 cup)
İlk olarak et iyice pişirilir. Şayet tavuk eti kullanıcaksak tavuk iyice haşlanır. Et miktarı arzu edildiği kadar arttırılabilir. Haşlanan tavuk eti iri parçalar halinde didiklenir.
Diğer malzemeleri hazırlanırken, pirinçlerin üzerine 2 yemek kaşığı tuz atılıp, üzerini kapatıncaya kadar kaynar su eklenip karıştırılıp kapak kapatılarak ıslanması sağlanır. Malzemeleri hazırlarken yaklaşık 40-45 dakika kadar pirinçler bekletilir.
Havuçlar iyice yıkandıktan sonra kabukları çok ince soyulur (patates soyma bıçağı ile). Havuçlar önce 5 mm kalınlığında halka halka doğranır. Daha sonra halkalar 5-6 mm kalınlığında jülyen (kibrit çöpü şeklinde) doğranır. Kuru soğanlar yemeklik doğranır. Tencerede kızdırılan yağın üzerine önce soğanlar hemen ardından havuçlar atılarak, tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı kadar şeker (1 tsp) ilave edilir. Havuçlar yumuşayıncaya kadar sotelenir. Sotelenmiş havuçların üzerine renk vermesi amacıyla salça ilave edilir. Ben biber salçasını tercih ediyorum çünkü hem yemeğin tadını değiştirmiyor hem de orjinalinde olduğu gibi pilavımız kırmızı renkte oluyor. Bu miktarda pilav için 2 tatlı kaşığı (2 tsp) biber salçası yeterli olacaktır. Bu karışıma daha önceden hazırladığımız eti ilave ederek karıştırıyoruz. 1-2 dakikada etle pişen havuçlarımız hazır hale geliyor.
Islattığımız pirinçleri nişastası gidinceye kadar bol soğuk su ile yıkıyoruz. Nişastasından tamamen arınan pirinçleri süzgece alarak suyunu tamamen süzmesini sağlıyoruz.
Tencereye 4,5 su bardağı suyu ve tuzu atıp kaynatıyoruz. Kaynayan suya önce süzdürdüğümüz pirinçleri ardından hazırladığımız havuçlu karışımı ekliyoruz. Pilavımız suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Ocaktan aldığımız pilavın üzerine havlu peçete örtüp mutfak havlusuna sararak dinlenmeye bırakıyoruz. 10-15 dk sonra pilavımızı açıp hafifçe karıştırarak havalanmasını sağlıyoruz. Havalandırdığımız pilavın kapağını kapatıp yeniden mutfak havlusuna sararak iyice dinlendiriyoruz. Pilavı havalandırma esnasında 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ ekliyorum. Hem pilav tane tane oluyor hem de eklediğim zeytinyağ (veya sıvıyağ) pilava parlaklık veriyor.
Beraberinde cacıkla veya havuç salatası ile ikram edebilirsiniz.
Havuç Salatası:
2 adet havuç ince rendelenir. Bunun üzerine tuz, pulbiber, rendelenmiş 1 diş sarımsak, nane, nar ekşisi (veya sumak ekşisi) veya limon suyu ve 500 ml su ekleyip cacık kıvamında sulu bir salata elde ediyoruz. Şayet bunu bir kaç saat önceden hazırlayıp kapaklı bir kap içerisinde buzdolabına koyabilirsek çok daha lezzetli olacaktır.
**Bizim evde çok talep gören bu yemeğin havuçlu karışımını önceden pişirip porsiyonlayarak derin dondurucuda muafaza ediyoruz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Benim Annemde çok güzel "Acem Pilavı" yapar. Ama bir kız kardeşim var o hepimizi geçti. Hatta mutfak üzerine kariyer bile yapıyor:)) Anneme söyleyim de yapsın canım çok çekti. Ellerinize sağlık. Zehra
Bende bunu anneciğimden öğrendim. Muhteşem yapar. :))
Zaten sizi bir Osmanlı Kadınını yetiştirdiği mutfağa olan yatkınlığınızdan anlaşılıyor. Annenize de bu güzel tarif için teşekkürlerimi iletin lütfen. Ellerinize sağlık. Ünzile
Annem adına teşekkürlerimi iletiyorum, eser sahibi olarak bu sözleri duymak annemi mutlu edecektir. :))
ZUHAL HANIM MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR BİZİM MEMLEKETİMİZDE DE YAPILAN BİR PİLAV BİZİM ORDA YANINDA HAVUÇ EKŞİLEMESİYLE SERVİS YAPARLAR TAVSİYE EDERİM...
MUAZZEZ
Bende annemden o şekilde öğrendim. Sanırım gözünüzden kaçtı. Havuç ekşilemesinin (havuç salatasının) tarifini de sizlerle tarif içerisinde paylaştım. Selamlar sevgiler:)))
Yorum Gönder