21 Ocak 2012

Terin Alaturka



Malzeme:

200 gr brokoli
2 orta boy havuç
3 orta boy patates
1 baş orta boy soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağ (6 Tblsp)
Tuz, Karabiber, Şeker

Sosu İçin:

Az sarımsaklı yoğurt
1 tatlı kaşığı salça (1Tsp)
2 yemek kaşığı sıvıyağ (2 Tblsp)

Brokoli ve patates ayrı ayrı haşlanır.

Brokolilerin yalnızca çiçek bölümleri 6 dk kadar haşlanır ve suyu süzülüp soğuk su dolu bir kaba alınır (soğuk suya aldığımız zaman hem pişme devam etmeyecek hem de renklerini koruyacaktır). Soğuyan brokolilerin bir havlu peçete yardımı ile fazla suları alınır. Blender yardımı ile püre haline getirilir. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yemek kaşığı yemeklik doğranmış soğanı koyup soğanlar pembeleşinceye kadar soteleriz. Üzerine püre haline getirdiğimiz brokolileri ekleyip tuz karabiber ve yarım çay kaşığı kadar toz şeker serperiz. 2-3 dakika kavururuz. Hazırlanan brokolileri tavadan tabağa alırız.

Aynı işlemi haşlayıp rendelediğimiz patateslere ve çiğden rendelediğimiz havuçlara da tekrarlarız. Havuçları çiğden rendelediğimiz için 6-7 dakika kadar kavurmamız daha doğru olacaktır.

Kek kalıbının içini strech film ile kaplıyoruz. Sırayla patatesin yarısını kalıba iyice yayıp spatul yardımı ile düzeltiyoruz.  Patateslerin üzerine hazırladığımız havuçları, onun üzerine de brokolilerin tamamını koyuyoruz en üste patatesin kalan kısmını koyup strech filmle üzerini kapatıyoruz. Bunu en az 2 saat önceden hazırlayıp, buzdolabında bekletiyoruz. Bir gün önceden de hazırlanabilir hiç bir lezzet kaybı olmuyor.

Servisten önce 1cm kalınlığında dilimleyip üzerine daha önceden hazırladığımız az sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu döküp servis yapıyoruz.



3 yorum:

Adsız dedi ki...

Denemeden tadının ne kadar güzel ve farklı olduğunu tahmin bile edemezsiniz!

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım Mevlüt kandiliniz mübarek olsun. Sanırım çok yoğunsunuz. Sizin simit tarifinizi bulabilir miyim diye baktım ama...Birçok tarife baktım... sizinki kadar pratik olanı bulamadım. Sevgiyle kalın. Sibel

Arz dedi ki...

Sizin de Mevlüt Kandiliniz mübarek olsun. Aklımdaydı ama fırsatım olmadı. Resimlemeden tarif yazmakta istemedim. İlk fırsatta. İlginiz için teşekkür ediyorum.