22 Ocak 2012

Olmazsa olmazlarım

Beğendiğimiz bir tarifi denemek her zaman çok da kolay olmuyor. 1 su bardağı un iyi de bu işin bir standardı yok ki hangi su bardağı, bu su bardağı yemek kaşığı ölçüleri ile bir türlü istediğim sonucu elde edememişimdir. Yurtdışında bulunmuş olanlar çok iyi bilirler cup (hacim ölçekleri), kaşık ölçekleri vardır. Mutfakta işimi kolaylaştıran sizlerle paylaşmak istediğim bazı araç gereçler var ki bunlarsız nasıl yemek yapılır ? diye sorarsanız benim için kolay değil.

Elbette geleneksel yemeklerimizi ölçüsüz bir çoğumuz yapıyoruzdur. Kuru fasulye yaparken mutfak tartısına ihtiyaç duyanımız yoktur diye düşünüyorum. Ne bileyim cacık yaparken kaç yemek kaşığı yoğurt kullanılır. Sanırım bir çoğumuzun aklından dahi geçmemiştir.  

İşin yüzü özellikle hamur işlerine gelince değişiyor. Tam bu nokta da benim imdadıma bazı araç gereçler yetişiyor. Hele hele benim gibi yabancı mutfakların tadlarını denemeye meraklıysanız bu ölçüler olmadan eliniz kolunuz bağlı kalıyor. En azından elektronik bir tartınızın olması sizi kurtarabiliyor. Böylece misafirlerinize farklı mutfaklardan farklı lezzetler sunma imkanınız oluyor. Size önerim bütçenize uygun bir mutfak tartısı edinmenizdir.

Mutfak Tartısı: Kullanımı kolay, tarifte gördüğünüz 115 gr margarin yazısından sonra, göz kararı tamamı 250 ise diye başlayan gereksiz streslerden kurtuluyorsunuz.

Cup (hacim) ölçekleri: Yabancı kaynaklı yemek kitaplarının bir çoğunda ölçü verilirken. 1/2 cup gibi tanımlara rastlarsınız (kap okunuyor).  Hem un, şeker, pirinç vb. kuru yiyecekleri ölçmeye hem de üzerinde ml ölçüleri de bulunduğundan sıvı ölçmekte çok yararlı oluyor. Kullanırken ölçeği elinizle bastırmadan hava kalmayacak şekilde doldurup ardından bıçağın tersi ile fazlalığını atarak tam ölçüyü buluyoruz.



Kaşık ölçekler: 1 Tbl (table spoon) 1 yemek kaşığına, 1 Tsp (tea spoon) 1 tatlı kaşığına, 1/2 Tsp yarım tatlı kaşığına,  1/4 Tsp ise 1 çay kaşığına denk geliyor. Cup da olduğu gibi kullanacağımız malzemeyi doldurduktan sonra üzerindeki fazlalığı bıçağın tersi ile alıyoruz.



Et Termometresi: Hangimizin kabusu olmamıştır ki, fırındaki et. Yapmamız gereken tek şey termometreyi etin en kalın bölümüne kemiğe gelmeyecek şekilde iyice batırmak. Karar vermeniz ve bilmeniz gereken şey etinizi nasıl seviyorsunuz, az pişmiş, orta, çok pişmiş. Pişireceğiniz etin cinsine göre (dana, kuzu, hindi vs.) istediğiniz derecede etinizi pişirebilirsiniz. Etrafı silikon, üzeri ısıya dayanıklı cam olduğundan etinizle birlikte fırına koymanızda hiç bir sakınca yok.

Şayet fırın içi için uygun olmayan bir termometreniz var ise bunun anlamı arada etinizi fırından çıkartıp derecesini kontrol edeceksiniz demektir.

Elektronik olanlarının daha da kullanışlı olduğunu söylemeliyim.



Yumurta Zamanlayıcısı:

Biliyorum kulağa çok komik geliyor. Başka ne diyebiliriz. Buldum "Yumurta Pişirme Aleti" :)) çok basit son derece kullanışlı. Bu küçük aletle 4 dakika da mı kayısı oluyordu yoksa 3 mü soruları son buluyor. Ayrıca yumurtaların pişerken çatlamasını da önlüyor. Ocağı çok hızlı açarsanız bu alet de kar etmeyip yumurtalarınız yine çatlayabilir. :))Yapmanız gereken tek şey bu aleti yumurtalarınızı pişireceğiniz kabın içerisine yumurtalarla birlikte koyuyup, üzerini kapatacak kadar çeşmeden soğuk su ile doldurmak. Soft (Yumuşak/Rafadan), Medium (Orta/Kayısı) veya Hard (Katı) yumurta pişirmek için işaretlerle sizi yönlendiriyor. Yumurta şeklinde olan bu alet yumurtalarınızın pişme süresiyle aynı anda renk değiştiriyor. Renk değişimi sizin istediğiniz kıvamda yumurtaya gelince yapmanız gereken tek şey yumurtayı alıp soğuk suyun içerisine koymak olacaktır. Soğuk suya koymadığınız takdirde yumurtalarınız pişmeye devam edecektir. Bunu bilmeyen mi var diyeceksiniz, olur ya mutfakla yeni tanışmış birisi okursa diye teferruatlı yazıyorum. 

Açık Büfe Kabı:


Size önerim şayet sıkça davet vermek durumundaysanız. Evinizde parti vermekten hoşlanıyorsanız bu kaplardan edinin. Küçük mumlarla veya gaz ocağı ile alttan ısıtarak yemeğinizin sıcaklığını korumasını sağlıyor. Bence en kullanışlısı, su bölmeli olanlar. Yemek kabı su dolu kabın üzerine konuluyor ve yemek su buharında sıcak tutuluyor. Evet en kullanışlısı ama aynı zamanda en pahalısı da. Ben daha mütevazı olanlarından aldım. İşimi inanılmaz kolaylaştırıyorlar. :)))) Sizin için ihtiyaçsa ve aile bütçeniz bunun için müsaitse edinin derim. Yılda bir kere kullanmak için alınacak bir şey değil.

Krep Tavası:
Krep yapacağınız tavanın bu şekilde yapışmayan, derin olmayan ve mümkün olduğunca hafif materyalden olmasına dikkat ediniz. Krepleri pişirirken ve çevirirken tavanın hafifliği işinizi kolaylaştıracaktır.


 
Bu bölümde sözünü ettiğim mutfak araçlarının bir çoğunu artık çok uygun fiyatlara ülkemizde de bulabiliyoruz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Et termometresini nasıl temin edebiliriz acaba birçok tarifte kullanılıyor. Tandır çok güzel görünüyor. Deneyeceğim İnşallah o kadar güzel olur.

Arz dedi ki...

IKEA da var. Yaşadığınız yerde IKEA yoksa internetde bir çok alternatif sunuluyor. Arzu ederseniz internetden de alabilirsiniz. 15-30 TL. arasında değişiyor fiyatları. Şayet bütçenize uygunsa elektronik olanlarını almanızı öneririm çok daha kullanışlı. Elektronik olanın fiyatı 30 TL civarında. Tariflerimden denerseniz görüşlerinizi bilmek beni mutlu edecektir. Olumlu veya olumsuz. Teşekkürler.

Scoary dedi ki...

Ellerinize sğlık çok güzel bir yazı olmuş ...
Arkadaşım yorulmadan hemen burdan alabilirsin
http://www.cafemarkt.com/main/et_termometresi-pmu775.html

Arz dedi ki...

Nihan Hanımcığım, paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Türkiye piyasasına çok hakim olmadığımdan bazı yenilikleri kaçırabiliyorum. Google'ın verdiği sonuçlarla kısıtlı kalabiliyorum. Tekrar teşekkürler. Selam ve sevgiler.