Malzemeler:
1 Kg Yerelması
250 gr Arpacık Soğan
1 Orta Boy Havuç
1 Orta Boy Patates
2 Adet Mandalinanın Suyu
1 Limon Suyu
Yarım Demet Dereotu
1/4 su bardağı pirinç (isteğe bağlı) (1/4 cup)
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
1 Yemek Kaşığı Un
Yerelmaları iyice yıkanıp soyulur. Kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Patates ve havuç tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Varsa sebzelerinize şekil vermek için parizyen kaşıkta kullanabilirsiniz, parizyen kaşıkla şekil vereceğiniz sebzelerinizi önceden bir miktar haşlamanızı öneririm. Tencereye 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağ konur, arpacık soğanlar atılır çok az kavrulduktan sonra sırası ile havuç, patates ve yerelması eklenir. Sebzeler 2-3 dakika kadar zeytinyağda sotelendikten sonra toz şeker, tuz, karabiber, un eklenip sebzeler ezilmeden dikkatlice karıştırılır. Limon, mandalina suyu ve sebzelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edilir (şayet sıcak su koyarsak içerisine koyduğumuz un hamurlaşır). Kısık ateşte yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yerelmaları yumuşamaya başlayınca pirinç yıkanıp süzülerek ilave edilir. Pirinçler piştikten sonra altı kapatılan yemeğimiz soğumaya bırakılır. Soğuyan yerelmalarının üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.
Yerelması :
A-C vitaminlerini, demir, kalsiyum ve fosfor minerallerini içerir. Başta anne sütünü arttırmak, kansızlığı azaltmak gibi bir çok yararı vardır.
2 yorum:
Merhabalar Zühal Hanım, Blogunuz çok güzel olmuş.Ben yer elmasını hep çiğ tüketmeyi seven bir insan olarak pişirmeyi ilk defa deneyeceğim. Bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Besin değeri konusunda verdiğiniz bilgiler bizi fazlasıyla memnun ediyor.Sürekli takipçinizim. Tülay
Maalesef yararlarını çok da bilmediğimiz kıymetli bir sebze. Yaygın olarak kullanmadığımız meyve veya sebzeleri tariflerde kullandığımda böyle küçük notları yazmaya devam edeceğim ki neden bunu yemeliyiz sorusu bir parça olsun cevabını bulsun. Teşekkürler, afiyet olsun.
Yorum Gönder