22 Ocak 2012

Fırında Tavuk


Malzeme:

1 adet Tavuk
Zeytinyağ
Tuz, Karabiber
Mutfak İpi

Tavuğun içi ve dışı iyice yıkanıp, havlu peçete yardımı ile tamamen kurulanır. Mutfak ipi yardımı ile kanatları ve ayakları bağlanır. Bağlamazsak pişerken kanatları ve ayaklar havaya kalkacaktır. Boyun kısmını içeriye doğru itip kürdan yardımı ile kapatıyoruz. Tavuğun her tarafını zeytinyağ ile iyice yağlıyoruz. En son içine ve dışına tuz karabiber serpiyoruz. 

Kullanacağımız fırın tepsisi çok önemli derin ızgaralı bir tepsi kullanmalıyız. Pişerken tavuk ızgara dışında hiç bir yere temas etmemeli. Tepsinin içerisine 2 su bardağı su koyduktan sonra ızgarayı tepsinin üzerine koyuyoruz. Tavuğu suya deymeyecek şekilde ızgaranın üzerine yerleştiriyoruz. Tepsiye koyduğumuz suyu daha sonrasında sulandırarak çorbamızda veya pilavımızda kullanabiliriz. 

Fırınımızı en yüksek derecede önceden ısıtıyoruz.  Tavuğun derisi altın sarısı oluncaya kadar bu ısıda pişiriyoruz. Bu işlem tavuğumuzun suyunu içine hapsetmemizi ve tavuk etinin pişme sonunda yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Tavuk nar gibi kızarınca fırının ısısını 140 dereceye indiriyoruz. Tavuğun büyüklüğüne göre;

1,5 kg lık bir tavuk için  1 saat 15 dakika
1,750 gr lık bir tavuk için 1 saat 25 dakika

Artan her 250 gr için fazladan 10 dakika daha pişirmeliyiz.

Et Termometremiz var ise  74 Santigrat  veya 165 Fahrenheit ı gördüğümüzde tavuğumuz tam pişmiştir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ben fırında tavuk yaparken derisinin kızarması için fırçayla mayonez sürüyorum oda güzel oluyor tavsiye ederim... birsosh

Adsız dedi ki...

tavuğun yanındaki kestaneleri patatesleri tavukla beraber mi yoksa ayrı ayrı mı pişirdiniz?
birsosh

Arz dedi ki...

Eminim takipçilerimiz bu önerinizi dikkate alacaklardır. Paylaşımınız için teşekkürler. Kestaneleri kurutulmuş iç kestane alıp önce sütle kaynatıp yumuşamalarını sağlayıp daha sonra sıvıyağda soteledim. İlginiz için çok teşekkür ediyoruz. Selam ve sevgiler :)))