20 Ocak 2012

Fırında Kuzu Tandır



Malzeme:

1 adet kuzu budu (2,5 kg kadar)
1 baş sarımsak
2 baş soğan

2,5 yemek kaşığı dijon hardalı
150 ml sıvıyağ
3 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı biberiye

10 cm derinliğinde fırın tepsimizi öncelikle alüminyum folyo ile kaplıyoruz aksi takdirde temizliği son derece zor olur.

Sarımsakları soyup ortadan ikiye kesiyoruz. Kuzu budunun üzerinde bıçağın ucu ile 9-10 tane derin delik açıp sarımsakları buraya gömüyoruz. Bir kapta hardal, sıvıyağ, tuz, kekik, karabiber, biberiye ve pulbiberi iyice karıştırıp bir macun elde ediyoruz. 

Elimize eldiven giyip, kuzu budunun her yerine gelecek şekilde hazırladığımız karışımı iyice sürüyoruz. Hardallı karışımla kaplanan kuzu budunu fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Kabuklarını soyup ortadan ikiye kestiğimiz  soğanları ve kalan sarımsakları tepsinin içine kuzu budunun altına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıyoruz.

Buzdolabında arzuya göre 1-2 saat bekletiyoruz (bir gece önceden de hazırlanıp buzdolabına konulabilir şart değil tamamen isteğe bağlı).

Fırınımızı en yüksek ısıya getiriyoruz. Tepsinin içerisine 2,5 su bardağı soğuk su koyup, alüminyum folyoyu sıkıca kapatıyoruz.

Yaklaşık 1 saat kuzunun kokusu gelinceye kadar bu ısıda pişiriyoruz. Daha sonra fırının ısısını 180 dereceye indirip 3 saat pişiriyoruz. Unutmayalım ki bu süre 2,5 kg ağırlığında ki kuzu budu için verilmiştir. Sürenin sonunda kemiğin tamamen meydana çıkması ve kemiğin tuttuğumuzda kolayca etten ayrılması gerekiyor.

Pişen eti kemiğinden ayırıp porsiyonluyoruz.

***Şayet eti bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün ikram edeceksek. Porsiyonladığımız etleri temiz bir fırın tepsisine alıyoruz. Diğer tepsideki fırınlanmış etin sosuna 1,5 su bardağı su ilave edip sulandırıyoruz. Sosu etlerin üzerine döküp alüminyum folyo ile kapatarak, buzdolabında muafaza ediyoruz. Servisten önce 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika bekleterek servise hazır hale getiriyoruz. Afiyetler olsun. 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok lezzetli. Yapması kolay.oneririm. Nursen

Adsız dedi ki...

Daha önce Mardin yöresinde 'Teşt' adında bir yöresel lezzet tatmıştım. Kuzuyu bütün olarak 6 saat sönmüş ekmek fırınında pişiriyorlar. Müthişti. Bu fotoğrafları görünce o etleri anımsadım. Denemek isterim. Ellerinize sağlık. Zerrin.

Arz dedi ki...

Denemenizi öneririm. Yapımı kolay, sunumu şık, özellikle kırmızı et yiyenler için keyifli bir tarif. 6 Saat değil belki ama toplamda 4 saat pişiriyoruz biz de:)))