15 Nisan 2017

Çikolatalı Sütlü Un Helvası








Malzemeler

8 Yemek kaşığı un (8 Tbsp)
1 su bardağı süt (1 cup)
1 su bardağı şeker (1 cup)
125 gr Tereyağ 
4 yemek kaşığı sıvıyağ

Süslemek için

250-300 gr çikolata
File Badem veya Kırık Antep Fıstığı


Yapılışı

Öncelikle şerbetini hazırlamak için bir tencereye süt ve şekeri koyup şeker eriyinceye kadar ısıtıyoruz.

Diğer taraftan genişçe bir tavada tereyağı ve sıvıyağı eritip üzerine unu ilave ediyoruz. Ocağı kısıp unu iyice kavuruyoruz. Altın sarısı olan unun üzerine daha önceden hazırladığımız şerbeti yavaş yavaş ilave ediyoruz. Un şerbeti tamamen çekip helva kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. 




Helvanın pişmesi tamamlandığında altını kapatıp ılımasını bekliyoruz. Ilıyan helvadan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz. Hazırladığımız topları buzdolabına koyup iyice soğumalarını sağlıyoruz.



Helva toplarımız soğurken çikolatalarımızı benmari usulünde eritiyoruz. Bunun için öncelikle bir tencerede suyu kaynatıyoruz. Su kaynayınca ocağı iyice kısıyoruz. Kaynayan suyun üzerine ısıya dayanıklı cam bir kap koyuyoruz. Cam kabın içerisine çikolatalarımızı koyup tahta bir kaşık veya silikon bir spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Kullandığımız cam olmalı ki alttaki suyun kaba değmediğinden emin olalım. Şayet su kaba değerse çikolatalarınız erimez pişer ve asla akışkan olmaz. Ocağın en kısıkta olmasına ve cam kabımıza su girmemesine özen göstermeliyiz. Bir kaç dakika içerisinde çikolatalarımız kullanıma hazır hale gelecektir. 




Soğuyan helva toplarını çikolataya batırıp bir çatal yardımı ile alıp yağlı kağıt serili tepsiye birbirine değmeyecek şekilde koyuyoruz. Çikolataları donmadan üzerine file badem veya kırık fıstık serpip çikolatalarının donmasını bekliyoruz. Çikolatası donan helvaları ister kağıt kalıplara ister servisini yapacağınız kaba koyup servis zamanına kadar buzdolabında bekletiyoruz.




***Uzunca bir yapılış hikayesi yazmıştım ama hüznümü içimde tutma alışkanlığımdan olsa gerek hepsini sildim. Güzel günlerinizde sevdiklerinizle kahvenizin yanında mutlulukla yemeniz dileğiyle.






Hiç yorum yok: