22 Ocak 2015

Paçanga




Malzemeler:
12 Dilim Pastırma
3 Adet Yufka
2 Adet Domates
2 Adet Çarliston Biber
125 Gr margarin veya Tereyağ
1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri (1 Cup)
1 Yumurta Sarısı

Margarinimizi eritiyoruz. Birinci yufkayı tezgahın üzerine yayıp erittiğimiz margarinin yarısını üzerine sürüyoruz yufkada kuru yer kalmamasına dikkat ediyoruz. 2.yufkayı üzerine serip elimizle tamamen iki yufkanın yapışmasını sağlıyoruz. Kalan Margarinimizi 2. yufkanın üzerine üzerine sürüp işlemi tekrar ediyoruz. En son 3. yufkamızı serip elimizle hafifçe bastırarak yufkalarını yapışmasını sağlıyoruz. Bir kaç dakika kadar yağın donmasını bekliyoruz. Yağı donduktan sonra yufkamızı sigara böreği yapar gibi 12 eşit parçaya kesiyoruz.

Domateslerin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra küçük küpler halinde doğruyoruz.
Biberimizi temizleyip domateslerin büyüklüğünde onları da doğruyoruz.
Sebzelerimizi, kaşar peynirimizi ve pastırmaları ayrı kaplara alıyoruz.
Malzemeleri sırayla eşit şekilde tüm böreğe paylaştırıyoruz. Böylece elinizde artan malzemeniz olmayacağı gibi birisinde az birisinde çok olmayacak. Eşit dağıtma şansına sahip olacaksınız.
En üste Pastırma dilimlerini koyuyoruz.


 
 
 Sigara böreği sarar gibi sarıp kürdan yardımıyla tutturuyoruz.
 

Şekilde yufkayı 16 parça olarak kestim. Açık büfe ikramlarda 8'e veya 12'ye bölünmüş yufkadan yapılan böreklerin ikramı zor olacağından bu şekilde hazırlıyorum.

Börekleri bir saklama kabına koyup buzdolabında muafaza ediyoruz. En az 1 saat kadar buzdolabında bekletmemizde fayda var ki içerisine sürdüğümüz margarin tam anlamıyla donsun.

Böreklerimizi servise yakın çıkartıp, üzerlerini örtecek kadar soğuk su ile dolduruyoruz.



Yaklaşık 5 dakika suda bekleyen böreklerimizi iki elimizin arasına alıp yavaşça bastırarak fazla suyunu alıp, kürdanı çıkartıyoruz.




Yağlı kağıt serdiğimizi fırın tepsisine dizdikten sonra üzerine bir kaç damla zeytinyağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürüp önceden 200C de ısıtılımış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.




***Biliyorum tarifi okuyup Paçanga böyle olmaz dediğinizi duyabiliyorum. Orjinalinde paçanga sarıldıktan sonra kızgın yağda kızartılarak sıcak sıcak masaya servisi yapılır. Hem daha hafif olması açısından hem de ikramı mutfakta birisinin olmasını gerektirmediğinden bu şekilde yapmayı tercih ediyorum. Elbette geleneksel tarzda yapılan çok daha lezzettli ve kalorili. :))

Bu şekilde yapmak yurtdışındakilerin genel problemi olan ince yufka bulamama derdini de bir noktada çözüyor. Buralarda ki yufkalar bazlama diyebileceğim kalınlıkta olduğundan suda bekletme süresini uzatarak yumuşak daha bir bizim geleneksel yufkamıza yakın hale geliyor. :))

Akşamdan hazırlayıp sabah kahvaltısı için sunabilirsiniz.






Hiç yorum yok: