28 Şubat 2014
Pırasalı Tava Böreği
Malzemeler:
3 Adet hazır yufka
2 yumurta
1/2 cup süt (1/2 su bardağı)
1/2 cup sıvıyağ (1/2 su bardağı)
İç Harcı:
4 adet orta kalınlıkta pırasa
100 gr yağsız beyaz peynir
zeytinyağ, tuz, karabiber, şeker
İç Harcın Hazırlanması:
Pırasaları temizleyip yuvarlak kısımlarını diklemesine ortadan ikiye kestikten sonra yaklaşık yarım cm kalınlığında dilimliyoruz. Tavada ısıttığımız zeytinyağın içerisine doğradığımız pırasaları ekliyoruz. Pırasalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişme esnasında 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker serpiyoruz ki pırasalarımızı sası olmasın. Piştikten sonra tuzu ve karabiberi hatta damak zevkinize göre pul biberi arzu ettiğimiz miktarda ekliyoruz. Soğuyan harcımızın üzerine ufaladığımız peynirimizi ekleyip harmanlıyoruz.
Derince bir kasenin içerisinde bir fiske tuz ile yumurtayı çırpıyor süt ve sıvı yağı ekliyoruz.
Genişçe bir tavanın tabanını iyice yağladıktan sonra 1.yufkayı içerisine serip hazırladığımız yumurtalı karışımın bir miktarını kaşıkla yufkanın üzerine tavanın içerisinde kalan kısmına gezdiriyoruz. 2. yufkanın tamamını parçalamadan büzgü yaparak tavaya koyup üzerine bir miktar daha yumurtalı karışımdan gezdiriyoruz.
Daha önceden hazırlamış olduğumuz pırasalı harcımızın tamamını yufkanın üzerine yayıyoruz.
3. yufkayı da 1. yufkada olduğu gibi büzgü yaparak iç harcımızın üzerine kapatıyoruz. Kalan yumurtalı harcın neredeyse tamamını bu yufkanın üzerine gezdiriyoruz. Çok az yumurtalı harç ayırıyoruz ki tavanın tabanına sermiş olduğumuz yufkamızın uçlarını toplayıp tavanın içine pile pile yerleştirirken yufkamız açılmasın diye bu harç yardımı ile yapıştırıyoruz.
Tavamızın tabanını tamamen kaplayacak büyüklükte bir ocakta orta ateşte böreğimizi .:))))pişirmeye başlıyoruz. Pişerken kenarlarından tavanın içerisine 1-2 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ koyar isek böreğimiz kuru olmaz. Yaklaşık 15 dakika boyunca tamamen kızaran böreğimizi alt üst edip diğer tarafını da kızartıyoruz. Alt üst ettiğimizde yine tavamıza 1-2 tatlı kaşığı sıvıyağ koymayı ihmal etmiyoruz. Pişme esnasında tavayı bir kapakla kapattığımız takdirde hem böreğimiz kurumayacak hem de içi iyi pişecektir.
***İç harcını önceden hazırladığımızda çat kapı gelen misafire veya hafta sonu kahvaltısı için çok pratik bir ikramlık olacaktır. Deyim yerindeyse çayınız demlenene kadar hazırlayabileceğiniz çok pratik bir börek. Bir Trakyalı gelini olarak iç harç tarifini yine bir trakyalı gelini olan arkadaşım sevgili Özgü Çavuşoğlu'ndan almış olmam da ayrı bir şey. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere Pırasalı börek Balkanlara ait bir lezzettir. Bu nedenle bunu kayınvalidemden öğrenmemiş olmam da enteresan tabiki.:))))
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder