8 Ocak 2012
Tulumba Tatlısı
Malzeme:
1/4 çay kaşığı limon tuzu (1 fiske)
1/4 çay kaşığı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1 Litre su
100 gr tereyağ
500 gr un
250 gr irmik
8 adet yumurta (oda sıcaklığında)
Şerbeti:
1 lt su
1,5 kg şeker
(Tulumbalar sıcak, Şerbet soğuk olmalıdır)
Limontuzu, şeker, tuz ve su bir tencereye konularak kaynatılır. Kaynayan suya tereyağ konulu. Tereyağ eriyince ocak iyice kısılır. Un ve irmik karıştırılıp elendikten sonra kaynayan suya yavaş yavaş eklenir. Çok kısık ateşte un eklenirken tahta bir kaşıkla dövülerek hamur oluşturulur. Pürüzsüz bir hamur oluşturuluncaya kadar hamur dövülerek kıvamını bulması sağlanır. Tencerenin dibi hafif tutmaya başlayınca hamur tezgaha dökülüp ılıyınca yumurtalar hamura teker teker yedirilir. Varsa tulumba pompası yoksa krema pompası iyice yağlanır, içine hazırlanan hamur doldurulur. İstenilen uzunlukta tulumba hamuru sıkılıp kesilerek soğuk yağ konulmuş tavaya konur. Orta hararetli ocakta kızartılan tulumbalar önce tel süzgeçe alınır ve fazla yağından arındırıp hemen soğuk şerbete atılır.
***Evde tulumba tatlısı olur mu demeyin hem de çıtır çıtır oluyor. Yıllardır deneyip pes ettiğim için bu duyguyu iyi bilirim çıtır çıtır olmaz hatta kemal paşa tatlısına benzeyen insanı tulumba tatlısından soğutan sünger gibi bir şey çıkar ortaya. %100 garantili bir tarif. Diyetteyseniz sadece resimle yetinmenizi öneriyorum. Tarif için Rafet Erdemir e teşekkür ediyorum. Lütfen denemeden önce tarifi çok dikkatli okuyunuz. Afiyetler olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Tulumba tatlısı gerçekten çok zor gelirdi bana. Sayenizde başaracağım sanırım. Hatta bir zamanlar tulumba yapacağım diye kendimi yakmıştım. Başarılı bir tarif. Ben de aynı sonucu almayı umuyorum. Birsen
Yorum Gönder