31 Ocak 2012
Puf Poğaça (Brioche)
Malzeme:
1 Paket instant maya
2,5 Tatlı kaşığı tuz (10 gr. veya 2,5 tsp)
200 gr oda sıcaklığında tereyağ
4 yumurta
60 gr şeker (1/4 su bardağı veya 1/4 cup)
1 cup ılık süt (250 ml)
1 cup ılık su (250 ml)
Alabildiğince un (yaklaşık 1 kg)
Su ve süt karıştırılır. Yoğurma kabına maya, şeker, yumurtalar ve su/süt karışımının yarısı konulup karıştırılır (hatırlatma; tuzu un ve maya tamamen karıştıktan sonra hamura ilave ediniz aksi takdirde tuz mayanızın etkisini azaltacak istediğiniz sonucu almanızı engelleyecektir.) 3 cup (450 gr) kadar un elenir ve iyice karıştırılır. Tuz eklendikten sonra su/süt karışımı ve 1 cup daha un eklenerek yoğurmaya devam edilir. Oda sıcaklığındaki tereyağ hamura iyice yedirildikten sonra ihtiyacınız kadar un ilave edilerek yoğurma işlemi tamamlanır. Yumuşak ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur olmalı.
Üzeri strech filmle kapatılan kap sıcak bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Mayası gelen hamuru yağlanmış muffin kalıplarına veya ramekinlere elimizi sıvı yağa batırdıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayıp koyuyoruz. Üzerlerini kapattığımız hamurumuzun tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz. Tepsi mayası gelen hamurların üzerine yumurta sarısını çok az sütle karıştırıp sürüyoruz. Önceden 180 C ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Brioche (Brioş);
Hepimiz biliriz dilimize "Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler" diye çevrilen bir söz vardır. Kraliçe Marie Antoinette e ait bu sözün doğrusu "Ekmek bulamıyorlarsa, brioche yesinler" dir. O dönemde Fransız asilzadelerin yediği ekmeğe Brioche deniyordu. Bu gün sizlerle paylaştığım tarif aslına sadık kalarak kendi damak zevkimize daha uygun hale getirdiğim şeklidir. Bizim için ekmek değil daha çok poğaça diyebileceğimiz bir hamurişi. Afiyetler olsun.
Brioche yapmakta kullanılan kalıplar. Siz evinizde bu şekle benzeyen fırına dayanıklı tüm materyalleri kullanabilirsiniz. Önemli olan dar çukur ve ısıya dayanıklı bir kap olması.
Ramekin: Isıya dayanıklı porselen krem karamel kalıbı.
Muffin Tepsisi : Küçük kekler yapmak için 6 veya 12 yuvarlak gözden oluşan kek pişirme tepsisi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Çooook lezzetli, yumuşacık, puf puf, tam benlik! AYrıca brioş hakkındaki bilgi de çok ilginç! ben ilk kez duyuyorum. El emeğinize sağlık!
Gerçekten çok lezzetli görünüyor. Yine döktürmüşsünüz.Umarım en kısa zamanda karidesli avakado salatanızın ve kök rezene ile yaptığınız balığın tarifini de yayınlarsınız. Bu tarifleri merakla bekliyorum. Brioş şimdi çayımın yanında olsaydı keşke!
En kısa zamanda... söz :))
Yorum Gönder