Malzemeler:
1 Tatlı Kaşığı (1tsp ) mahlep
1 Çay Kaşığı (1/4 tsp) tuz
1/2 Çay Bardağı (1/4 cup) toz şeker
1/2 Çay Bardağı (1/4 cup) sıvı yağ
500 gr. Un
200 ml. (1 Cup) ılık süt
1/2 paket instant maya
İç Harç:
250 gr. Margarin
İsteğe bağlı olarak (Ceviz, Zeytin Ezmesi, peynir vs)
Üzerine:
1 yumurta sarısı
Hamur iyice yoğurulup 1 saat kadar mayalanması sağlanır.
Mayalanan hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça önce servis tabağı kadar açılır. İçerisine oda sıcaklığında ki margarinin 1/4 'ü sürülür. Arzu ediliyorsa bu aşamada yağ sürüldükten sonra ceviz, peynir vb. iç eklendikten sonra hamur rulo haline getirilir. Diğer 3 bezeye de aynı işlem yapılır. Her bir rulo elle yuvarlanarak oklava uzunluğuna getirilir. Rulo hamur 4 Eşit parça halinde kesilir. Her bir parça bir ucu sabit tutulup kendi ekseni etrafında çevirip halka yapıldıktan sonra düğümlenir. Parşömen kağıdı serilmiş tepsiye konulup 30 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi beklenir. Tepsi mayası gelen açmalar önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıkta ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
6 yorum:
Sevgili Zühal hanim ellerinize saglik cok cok nefis olmus. Acmayi denedim mukemmel tarif.
Ahu
Çok teşekkür ediyorum afiyetler olsun.
Sayın Editörüm acaba margarin yerine tereyağ kullansam sonuç değişir mi? Çok güzel görünüyorlar emeğinize sağlık. Zerrin
Sevgili Zerrin Hanım, Tereyağı tercih ederim. Margarini fiyat açısından daha uygun olduğu için önerdim. Tereyağ ile yapıldığında maliyet artacaktı. Alabilen var alamayan var mantığı ile margarini önerdimki tüm okuyucuların tarifi deneme şansı olsun. Afiyetler olsun. Tarifi denediğinizde neticesini bilmek beni mutlu edecektir.
Açma tarifini denedim. Akıllara zarar bir tat. Pişerken mahlep kokusu evin içini dolduruyor. Ben açmayı büyük ustalık isteyen bir tarif olarak gördüğüm için hiç denememiştim. Bence herkes denemeli. Bu tarifle kendimi bir pasta ustası gibi hissettim. Hani otellerin baklava ustası, tatlı ustası olur ya...Bizim evin açma ustası da benim artık. Bu da sizin sayenizde. ok teşekkür ediyorum. Nilgün.
Hep birlikte siz denemeseydiniz ben yazdığımla kalırdım.:)) ellerinize sağlık afiyetler olsun
Yorum Gönder