Malzemeler:
Rendelenmiş kaşar peyniri 1 cup (1 su bardağı)
İç Harcı1/2 kg ıspanak
1 orta boy soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığ biber salçası
Tuz, karabiber
Krep Suzet İçin:
1 1/4 su bardağı un (1 1/4 cup)
1 1/2 su bardağı süt (1 1/2 cup)
60 gr margarin veya tereyağ (4 tbsp)
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
1 yemek kaşığı şeker (1 tbsp)
Beşamel Sos İçin:
2 su bardağı soğuk süt (2 cup)
3 yemek kaşığı un (3 tbsp)
100 gr tereyağ veya margarin
1 adet tavuk bulyon
1 çay kaşığı karabiber (1/4 tsp)
1/2 çay kaşığı muskat rende (1/8 tsp) şart değil
Ispanaklı İç Harcın Hazırlanışı:
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağda soteliyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine haşlayıp süzdüğümüz ıspanakları ilave ediyoruz. 2-3 dakika kadar kavurduğumuz ıspanağa biber salçasını ve baharatlarını ilave ettikten sonra ocağımızı kapatıyoruz.
Krep Suzet Hazırlanışı:
Margarin krep tavasında eritilir. Yağı erittiğimiz tava bir havlu peçete yardımı ile silinir.Yağı erittiğiniz tavada krepleri pişirdiğiniz takdirde krep hamurunada yağ koyduğumuzdan tavayı her defasında yağlamanıza gerek kalmayacak.
Yumurta ve süt iyice çırpılıp ılıyan margarin eklenir. Tuz, şeker, un karıştırılarak sıvı karışımın üzerine elenir. Çırpma teli ile karıştırılarak kıvamı bulması sağlanır.
Orta ateşte ısıttığımız krep tavasına 1 kepçe krep hamuru konularak her iki tarafıda pembeleşinceye kadar pişirilir. Krep hamurunu tavaya döker dökmez tavayı hareket ettirerek hamurun her yere eşit miktarda yayılmasını sağlamalıyız. Krepler havlu peçete serili tabağa alınıp üzerine aynı büyüklükte bir tabak kapatılarak kreplerin yumuşaklığını koruması sağlanır.
Beşamel Sos'un Hazırlanışı:
Eritilmiş tereyağın içerisine un eklenerek renk değiştirmeden kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Dövülmüş bulyon eklenir. Çırpma teli yardımı ile bir yandan karıştırıp diğer taraftan soğuk süt yavaş yavaş ilave edilir. Kaynamaya başlayan sosumuza karabiber ve muskat (hint cevizi) rendesi eklenir. Sürekli karıştırarak sosumuzun hamurlaşmaması sağlanır.
Tüm malzemelerimizi hazırlandıktan sonra fırına dayanıklı bir kabı öncelikle yağlıyoruz. Üzerine 1 adet krep serip ıspanaklı harçtan yayıyoruz.
Ispanaklı harcın üzerini beşamel sos ile kaplıyoruz.
Beşamel sosun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.
Malzememiz bitinceye kadar işlemi tekrar ediyoruz. Katman sayısı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olacağını unutmayınız. En son krebi koyduktan sonra üzerine ve etrafına kalan beşamel sosun tamamını sürüp bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.
Daha öncedene 200 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip ılık ikram ediyoruz.
***Aşaması çok olduğundan gözünüzü korkutmasın son derece hafif ve keyifli bir lezzet. Beraberinde küçük kaselere koyduğunuz acı sos ile birlikte ikram edebilirsiniz. Ankara Hilton'un soğuk şefi tarafından hazırlanmıştı. Çok keyifli sıra dışı bir sunumu olduğundan hemen ertesi gün denemiştim. Beğenerek yiyeceğinize inanıyorum. Afiyetler olsun. :)) Geleneksel kategorisini seçtim modern mutfakla geleneksel mutfağımızın çok güzel bir sentezi olduğundan bu kategoride sunmakta bir sakınca görmedim.:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder